- Forskning
- Hälsa

Att kosten har betydelse för hur vi mår är känt sedan länge, men hur kosten påverkar är relativt okänt. Forskare har funnit att mycket fett och socker försämrar den kognitiva förmågan och framför allt det rumsliga minnet. Positivt är att ändrad livsstil förbättrar dessa förmågor. Åldrande och dåligt minne kan därför vara reversibelt.
Att kosten har betydelse för minnet blir allt tydligare. På hemsidan har vi tidigare skrivit om professor Dale Bredesen som föreslår kostförändringar och tar många prover för att upptäcka näringsbrister. Han föreslår också avgiftning och borttagning av amalgamfyllningar plus motion och avgiftning.
Dale Bredesen driver en klinik för att "bota Alzheimers sjukdom" och har också skrivit flera forskningsrapporter och böcker om de goda resultat han uppnått. Så vitt Tf vet finns endast en terapeut i Sverige som är utbildad att jobba med Bredesens protokoll. .
Den nya forskningsrapporten visar tydligt att en viss del av hjärnan (hippokampus) påverkas av en diet med mycket socker och fett. Forskarna fann att den kognitiva förmågan och särskilt den rumsliga uppfattningen försämrades av en sådan kost.
Kostförändring verkade minska symtomen och därmed finns hopp om att symtom på demens kan minska eller försvinna. Se länkarna nedan.
Sannolikt behövs en palett av åtgärder där kosten är en viktig del. Näringsbrister, gifter, motion och rörelse är andra viktiga faktorer som kan behöva åtgärdas för ett bättre åldrande.
Till artikel på svenska i Illustrerad vetenskap
Till forskningsartikeln, engelska
Om kost och Alzheimers, supernyttigt.se