Livsmedelsverket går ut och berättar i ett pressmeddelande att så gott som alla får tillräckligt med näring via vanlig mat. Detta en sanning med modifikation. I Livsmedelsverkets egna undersökningar om befolkningens matvanor framgår att endast 17 procent av svenska folket äter grönsaker enligt verkets rekommendationer och för barn är andelen ännu lägre. Därtill kommer att flertalet inte äter tillräckligt med fisk. Någon hänsyn i Livsmedelsverkets beräkningar tas inte till tarmens upptag (många har magtarmproblem), eventuella gifter i kroppen och inte heller till ärftliga svårigheter att ta upp och omsätta vitaminer och fettsyror. Tandvårdsskadeförbundet har många medlemmar som behöver kosttillskott i relativt stora mängder för att må bra, det är helt fel att skrämma dem med att kosttillskott är farligt eller inte behövs.

Orsakerna till behov av mer vitaminer, mineraler och fettsyror än vad man får i sig via den vanliga maten är flera. Dels äter inte alla som de ska och då är det nödvändigt med kosttillskott. Ta de som inte alls äter fisk de har mycket liten chans att få i sig tillräckligt med omega-3-fettsyror utan tillskott. De som äter för lite frukt och grönsaker behöver också tillskott. Särskilt gäller det barn. Forskare har bland annat funnit höjt IQ hos dem som äter frukt- och grönsaker många gånger per dag.

Problem i magtarmkanalen i form av felaktig bakterieflora, överväxt av candidasvampar eller bara försämrad förmåga att ta upp näring när man börjar bli gammal kan medföra näringsbrister. Tarmproblem som innebär försämrad bakterieflora medför färre bakterier med förmåga att tillverka vitaminer och därmed risk för näringsbrister. Både barn och vuxna har problem med magtarmkanalen bland annat till följd av frekventa antibiotikabehandlingar. Alla med magtarmproblem bör därför ta extra tillskott av vitaminer, mineraler och fettsyror. Särskilt gäller det vitaminer då en stor del av dessa faktiskt bildas av tarmbakterierna.

Ärftliga problem som gör att man inte bildar tillräckligt mycket enzymer för nedbrytning och omvandling av vitaminer och omega-3-fettsyror till dess aktiva former är inte ovanligt. Detta kontrolleras i dag inte i den allmänna hälso- och sjukvården. En del kommer på att de mår bättre med tillskott av vitamin B12, B6 eller folsyra och då kan genförändringar som påverkar upptag och omsättning av vitaminerna vara orsaken. Livsmedelsverket bör ta med just de ärftliga faktorerna i sina undantag för dem som behöver särskilda kosttillskott.

Därtill kommer gifter som kan blockera vissa enzymatiska steg som exempelvis ombildning av folsyra till den aktiva substansen eller nedbrytning av hemoglobin. I samtliga dessa fall behövs extra tillskott av vitaminer och mineraler. Tandvårdsskadade med amalgamproblem har ofta problem med avgiftningen och ackumulerar gifter och däribland kvicksilver. Kvicksilver är känt för att blockera vissa enzymatiska steg i kroppens ämnesomsättning. Dessutom går det åt mer näringsämnen som t ex selen och vitamin B12 då kroppen jobbar extra hårt med avgiftning, vilket i sin tur leder till näringsbrister.

Många har svårt att få tillräckligt med näring via maten och det kräver stor medvetenhet för att få i sig tillräckliga mängder. Svenska jordar innehåller exempelvis alltför låga halter av zink, selen och magnesium. I Finland tillförs jordarna selen och det skulle behövas här också. Många har således brister på dessa tre ämnen om de inte är väldigt noga med maten. Veganer och vegetarianer måste också vara noga med att mäta livsmedlens innehåll och äta näringsmedvetet då en del vitaminer främst finns i animaliska produkter. Många kan för säkerhets skull behöva komplettera med kosttillskott och mår man bättre genom att tillföra vitaminer, mineraler eller fettsyror ska man förstås fortsätta med det.

Livsmedelsverket borde bättre förklara för folk i vilka situationer kosttillskott behövs. Att försöka misstänkliggöra dessa rent allmänt är inte korrekt och dessutom oetiskt mot folk som verkligen behöver dem. Även om Livsmedelsverket säger att man ska ta kosttillskott om medicinska skäl för detta finns så har vi inte en enda vårdcentral i Sverige i dag som kontrollerar om vi har brister eller om vi har genetiska problem att ta upp och omsätta vissa näringsämnen. Ett statligt verk borde inte gå ut med vilseledande information av det slag som gäller kosttillskott. Många behöver dem för att må bra.

Till livsmedelsverkets pressmeddelande

Till Livsmedelsverkets utredning Riksmaten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)