Omdömen som handlar om psyket skrivs ofta i patienters journaler. Åtminstone när det gäller personer som anser sig sjuka av amalgam, rotfyllda tänder eller allmänna käkproblem. Vissa skrivningar kan få negativa konsekvenser senare i livet. Hur blir man då av med felaktiga journalanteckningar?

Patienten har rätt till sin journal och eventuella röntgenbilder. Det är klokt att ta för vana att begära ut journalerna eller läsa dem digitalt efter varje tandläkar- eller läkarbesök för att kunna protestera om det står något missvisande i dem eller om vissa saker som exempelvis överkänslighet mot metaller inte noterats. 

Patienter som berättar att de har haft eller har problem med amalgam och kvicksilver anses ofta inbillningssjuka av läkare och tandläkare. Detsamma gäller för den som vill ta bort rotfyllda tänder eller undersöka om det finns infektioner i käkbenet. Omdömen om patienten som att denne är labil eller antydningar om psykisk sjukdom kan få konsekvenser senare i livet. 

Konventionell provtagning visar sällan något onormalt hos den som är tandvårdsskadad och flertalet tandläkare ser inget normalt på röntgenbilderna. Vårdgivaren har då inget att förhålla sig till och lyssnar sällan på allvar på patienten. Många blir därför dåligt bemötta i vården och det är inte ovanligt att läkare och tandläkare skriver negativt och nedsättande om sin patient. 

Tänk också på att obehöriga kan kan komma åt din journal. Det är inte roligt om felaktiga  uppgifterna kommer i orätta händer. Fia Ewald som är expert på informationssäkerhet har i en artikel (se länk nedan) beskrivit hur en patientjournal granskats av 300 obehöriga personer. Hur kan så många obehöriga komma åt en enskild journal? 

Med dagens journalsystem finns alltför stora säkerhetsrisker så håll koll på vad som står i den. Fia Ewald menar att det skett en nedmontering av säkerheten sedan 1990-talet. Se alltså till att inget finns i journalen som kan vara missvisande eller kränkande. 

Fel i jounalen ska anmälas till vårdgivare och man ska be hen att ta bort de som är osant eller i alla fall notera i journalen att patienten motsätter sig det som skrivits i journalen. Viktigt är också att eventuella allergier eller överkänsligheter noteras. Det kan också gälla elöverkänslighet.

I allvarliga fall kan man som patient be att få journalen förstörd. Då måste man vända sig till IVO och det är endast i speciella fall journalförstöring beviljas. Se mer IVO:S hemsida.

Till IVO:s information om att förstöra journalen
Till krönika av Fia Ewald

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)