Socialstyrelsen följer utvecklingen inom tandvårdens område. I en nyligen utgiven rapport redovisas utvecklingen under pandemin. De som är 70 år och äldre har gått till tandläkaren betydligt mindre än tidigare. Det framgår av en annan undersökning att ungdomar slarvar med tandborstning och munhygien när de gör skolarbete hemifrån och inte träffar så många kamrater. Pandemins effekter på tandhälsan är uppenbar. 

Det verkar enligt undersökningen vara vanligare att de med sämre tandhälsa avstår från tandvård nu under panemin. Tandutdragning har minskat, vilket särskilt gäller personer 70 år och äldre och sannolikt beror det på färre besök.

Tandvården har gjort stora ansträngningar för att minska smittspridningen för patienter och personal i väntrum och inne i behandlingsrummen. Trots det har många valt att avstå tandvård och det gäller framför allt många i åldern 70 år och äldre. 

En annan undersökning ( initierad av GSK Consumer Healthcare) visar att även yngre personer påverkats av pandemin. En tredjedel borstar tänderna mindre ofta nu då de inte träffar sina kamrater  och något fler småäter på dagana mer än tidigare.

Pandemin skapar således ett stort tandvårdsberg med eftersatt tandvård hos flera olika grupper. Socioekonomiskt svaga grupper tycks avstå mer ofta från tandvård, men det gäller även personer över 70 år. Därtill är ungdomarnas tandhygien bristfällig och de småäter mer än tidigare. Detta är kanske något som finansdepartementet behöver ta höjd för.

Till Socialstyrelsens rapport
Till ungdomsenkäten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)