En liten andel av alla Alzheimerfall beror på genetiska förändringar så att något väsentligt protein får en felaktig struktur och funktion. Vanligast bland dessa förändringar är mutationer i enzym som styr bildning och metabolism av proteinet amyloid så att felaktiga bitar av proteinet fälls ut och bildar plack. Denna ärftliga form av Alzheimer’s demens drabbar oftast personer i mycket yngre ålder än vid den vanligaste Alzheimer-demensen.

Upptäckten av dessa genetiska förändringar ledde till att man allmänt ansåg amyloid-proteinet som orsak till även den vanligare formen av sjukdomen, en hypotes som alltmer börjar ifrågasättas. Det är ingen tvekan om att Alzheimer-patienterna har en ansamling av amyloid-plack, men att detta orsakar sjukdomen är högst tveksamt. Det har utförts mer än 100 kliniska studier med vacciner och andra metoder för att få bort amyloid och man kan få bort proteinet - men patienterna blir inte alls bättre. Det finns även gamla personer som har massor av plack utan att vara sjuka.

Vad man kanske förbisett är att det finns ett antal fri-radikal-genererande metaller i de utfällda amyloid-proteinerna. Man har funnit järn, bly, aluminium, kvicksilver, en obalans mellan zink och koppar, magnesium och kalcium och brist på selen. Experiment har visat att metaller direkt kan orsaka en utfällning av amyloid. Det torde vara en mer framgångsrik behandling att få bort giftiga metaller och minska metallexponeringen än att få bort amyloid.

Aluminium har i flera studier påvisats i hjärnan hos Alzheimer-patienter och epidemiologiska undersökningar visar på en association mellan aluminium-exponering och ökad risk för Alzheimer’s demens.

I en ny studie har forskare i England gjort en mätning av aluminium i hjärnan hos 12 avlidna patienter med en ärftlig form av demens, den första undersökningen i sitt slag. Forskarna mätte dels aluminiumhalten i vävnadsprover, dels synliggjorde aluminium i små områden med en fluorescensmetod.

Mätningarna visade extremt höga aluminiumhalter i flera hjärnområden och mycket olika fördelade. Proverna av vävnad visar givetvis en genomsnittsnivå i ett större område, men mikroskopin att små områden med utfälld amyloid har specifikt ansamlingar av metall inuti cellerna och med en mer diffus utbredning i vävnaderna omkring.

Aluminiumnivåerna varierade från 0,34 till 6,55 mikrogram/gram i genomsnitt, men med mycket högre halter i vissa hjärnområden, upp till 35,65.mikrogram/g och i enskilda plack kan, enligt mikroskopin, vara ännu högre.. Nivåerna är, enligt forskarna, högst onormala och kan inte ha undgått att ha patologiska effekter. Man anger att nivåer över 2 mikrogram/g säkert har negativa hälsoeffekter och kan påverka hur tidigt och snabbt demensen utvecklas. De mycket höga halterna kan vara orsaken till att den ärftliga formen av Alzheimer har ett snabbare förlopp och drabbar yngre personer.

Tidigare har man hos Alzheimer-patienter som haft yrkesmässig exponering för aluminium funnit halter upp till 13 mikrogram/g. Normalhalter från 60 hjärnor har tidigare visat på ett medelvärde om cirka 1 mikrogram/g, men förhöjda halter har även återfunnits hos personer med den vanliga formen av Alzheimer’ demens.

Orsaken till aluminium-ackumuleringen är inte känd. Mutationer i amyloidomsättningen kanske även medför brister i kroppens hantering av metaller, men detta är ännu inte undersökt. Inga andra metaller än aluminium undersöktes i den engelska studien. En motsvarande studie av kvicksilver vore intressant

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X16303777
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1016/j.febslet.2006.10.075/full
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0162013409001731
http://link.springer.com/article/10.1007/s007020050038

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)