Utdragning av tänder kan vara psykiskt jobbigt och man kan uppleva att en kär kroppsdel försvunnit. Borttagning av en tand gör att det blöder mycket. Tar man bort en infekterad tand måste tandläkaren noga skrapa bort alla bakterier som finns i käkbenet. Annars finns risk att infektionen blossar upp igen och man får värk i tanden, feber med mera.

Vissa tandläkare har ozon och PRF som hjälpmedel. Ozonet är bra då gasen tar bort eventuella bakterier som gömt sig i benet. PRF innebär att en platta eller ett membran tillverkas av ditt eget blod. Det innehåller främst vita blodkroppar och fibrinogen, men även rikligt med tillväxtfaktor. Läkningen förbättras. 

Många äldre får i dag blodförtunnande medel som waran, vilket ökar blödningsrisken. Vid borttagning av tänder kan detta komplicera behandlingen. Berätta därför alltid om du får mediciner med waran eller något annat blodförtunnande medel. 

Ibland kan medicinering med Waran tillfälligt tas bort precis före tandläkarbehandlingen för att minska blödningsrisken. Prata med din läkare om det och följ läkarens rekommendationer och berätta vad doktorn sagt till din tandläkare. 

Bedövning med adrenalin bör aldrig användas vid utdragning av tänder. Anledningen är att adrenalinet gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket minskar blödningen. Men det kan också minska blodgenomströmningen i tandbenet, vilket innebär risk för att det kan bildas små blodproppar som gör att det bildas syrefria områden inuti käkbenet. Detta kan på sikt orsaka inflammationer och infektioner i käkbenet.

Diskutera därför val av bedövningsmedel med tandläkaren då andra alternativ finns. Det är bra att det blöder efter borttagning av en infekterad tand, men det innebär också ökade risker för den som har svårt att koagulera blodet. 

Viktigt är att du håller dig lugn efter utdragning av tänder. Inga gympass eller stora ansträngningar i form av att bära hem tunga matkassar med mera. En del tandläkare anser att man efter en tandutdragning inte ska äta mjölkprodukter då dessa lägger sig över tanden och gynnar bakterietilläxt.  

Får man smärta som håller i sig flera dagar ska man alltid gå tillbaka till tandläkaren. Sannolikt har man då fått infektion i området. Kontakta Tandhälsoförbundet för information om hur en utdragen tand kan ersättas. Viktigast är att inte ha några metalliska material i munnen.  

Läs mer i en tidigare artikel (2011) i Tandäkartidningen om Waran och extraktion av tänder. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)