- Hälsa
Koppens mineralbalans är komplicerad. Det man vet är att för mycket kalcium kan orsaka brist på magnesium och andra viktiga mineraler beroende på att obalanser i kroppens mineralstatus skapas. Bäst är att få i sig mineraler via kosten, men en del kan också behöva kosttillskott och tar man extra kalcium är det viktigt att även magnesium ingår. Det gäller även tandhälsan.
Magnesium har alltså flera viktiga funktioner när det gäller tandhälsa och för den delen även för den allmänna hälsan. Magnesium behövs för att musklerna ska kunna slappna av och därmed kan tandgnissling minska eller helt upphöra om man får i sig tillräckligt med magnesium. Ett bra tips är att använda magnesiumspray/olja för att smörja in käkregionen innan läggdags. Magnesium tränger in via huden och när därmed käkmuskulaturen snabbt.
Över 600 enzymatiska reaktioner i kroppen är magnesium involverad i och därför kan problem uppstå lite överallt om man har brist på magnesium, vilket många från de nordiska länderna har. Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktioner samt för kroppens produktion av energi (ATP). Magnesium liksom vitamin K2 behövs också för att absorbera kalcium som bland annat används för att stärka tändernas emalj.
Brist på magnesium kan yttra sig som extrem trötthet, huvudvärk/migrän, problem med magen, muskelkramper och svårighet med koncentrationen. Mycket tyder också på att magnesiumbrist ökar risken för diabetes typ 2, hjärtkärlproblem, karies och osteoporos.
Bra matvanor kan ge tillräckligt med magnesium, men många behöver tillskott av denna mineral. Upptaget och omsättningen av magnesium varierar mellan individer och därför kan vissa personer behöva ta betydligt mer tillskott än andra. En näringsfysiolog kan bidra till att bedöma och mäta kroppens magnesiumnivå.
Den som tar för mycket kalciumtillskott utan att också komplettera med magnesium (och gärna också fosfor och kalium) kan få problem med samtliga mineraler då man stör balansen. Om kalcium verkligen behövs så är det viktigt att även komplettera med magnesium. Det kan t.ex. gälla vid osteoporos.