- Hälsa

En undersökning som forskare i USA publicerat visar att fluorid som tillsätts dricksvatten i kariesförebyggande syfte kan påverka både njurarnas och leverns funktioner negativt och de redovisar också att barn är betydligt känsligare än vuxna. I Sverige tillsätts fluorid inte till dricksvatten däremot finns flera områden exempelvis, i Uppsala och Kalmar där dricksvattnet naturligt har hög fluorhalt. Barn kan också få i sig betydande mängder via tandkräm.
Fluor i dricksvatten kan innebära hälsorisker genom att påverka njurarnas, leverns och sköldkörtelns funktioner samt orsaka sjukdomar i skelettet och tänderna och även proteinmetabolismen kan påverkas. Detta konstaterades i the National Health and Nutrition Examination Survey efter undersökning av ett stort antal unga personer(NHANES). Närmare 2000 personer deltog i undersökningen och halten fluorid kontrollerades i 1 742 fall.
I USA tillsätts fluorid i 74 % av dricksvattnet för att förebygga karies. Sådana tillsatser finns inte i Sverige, men i områden med hög naturligt fluorhalt kommer man upp i rätt höga halter. Forskarna fann att exponering för fluorid kunde orsaka komplexa förändringar i njurarnas och leverns funktioner hos ungdomar. Ungdomar med redan från början dålig njur- och leverfunktion absorberar mer fluorider i benvävnaden än de med väl fungerande njurar och lever. Redan tidigare är det känt att fluorider kan orsaka toxiska effekter på njurar och lever.
Forskarna konstaterar att barn bara utsöndrar 45 % av de fluorider de exponeras för via njurarna medan vuxna utsöndrar 60 %. Barn är således betydligt mer sårbara än vuxna. Därför avråder man i Sverige familjer som bor i fluoridrika områden att ge barnen detta dricksvatten.
Lågdosexponering för fluorid är således inte helt ofarligt och forskarna anser att man ska ta detta i beaktande och väga nyttan för tandhälsan mot de risker som finns. Det kan också finnas anledning att mäta njur- och leverfunktion hos barn för att kunna peka ut riskgrupper som då inte ska ges fluoridhaltigt vatten. Nya riktlinjer behöver utarbetas.
I Sverige utgör fluorider inte samma problem som i USA. Men om man som förälder vill använda fluortandkräm till sina barn är det nödvändigt att lära dem att inte svälja tandkrämen då de annars kan få i sig skadligt höga halter. Även här i Sverige kan nya riktlinjer behöva utarbetas gällande fluorider i dricksvatten, flaskvatten och i tandkräm. Fluortabletter bör aldrig användas.