- Forskning

Det tycks inte vara så. Evidensen är låg inom tandvården och nu har det ansedda Cochrane-institutet gjort en litteraturstudie för att utröna om borttagning av bakterier och tandsten verkligen har förebyggande effekt. Forskarna hittade ingen evidens för detta hos personer med normal tandstatus. De kritiserade också att ingen studie tittat på biverkningar av behandlingen.
Cochranes analys visar att det inte finns några vetenskapliga stöd för att borttagning av bakterier, plaque och tandsten minskar risken för tandköttsinflammationer i form av gingivit och parodontit. Trots detta hävdar man inom tandvården att regelbundna besök hos tandhygienisten har förebyggande effekt.
De studier som granskades mätte effekten efter 24 respektive 36 månader. De deltagare som fick behandling en eller två gånger per år upplevde att de kände sig fräschare och renare i munnen. Någon annan effekt tycktes det inte bli.
Slutsatsen blev att behandlingen sannolikt inte har någon betydelse för uppkomst av gingivit, tandköttsfickornas djup eller för plaquebildningen om man inte redan har allvarliga problem i form av parodontit och tandlossning. Analysen visade dock en liten minskning av tandsten vid 2- och 3 årsuppföljning, men vilken betydelse det har är oklart.
Forskarna var kritiska till att studierna inte tog upp och redovisade kostnader för behandlingarna liksom att det inte kontrollerats för eventuella biverkningar (t ex förstörda tänder eller ökad känslighet i tänder och tandhalsar). Helt klar är att mer klinisk forskning och uppföljning av de metoder som används i tandvården behövs.
Mer information finns på Cochranes blogg (engelska)
Till artikeln (engelska)