- Hälsa
EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, har utfärdat en cancervarning för akrylamid och rekommenderat att man gör vad som är möjligt för att minska nivåerna av ämnet.
Problemet med akrylamid är att det finns eller bildas naturligt i livsmedel, framför allt vid upphettning, av kolhydrater och aminosyran aspargin. Ämnet har även användning på laboratorier och inom industrin, något som arbetarna vid tunnelbygget under Hallandsåsen fick erfara.
Alla gifter är inte industrikemikalier utan det finns en bakgrundsexponering som man kan minska, men inte helt undvika. Livsmedelsverket varnade 2002 med rätta för höga halter i potatischips men riskerna tonades efterhand ner. Emellertid initierades en hel del forskning om ämnet och man kan nog säga att problemet kvarstår och potentiella risker har ökat.
EFSA har mätt akrylamidhalten i 40000 prover från olika livsmedel och aktiviteten har fått livsmedelsindustrin att modifiera sina processer för att minska halterna, men helt går det inte att få bort. En spansk undersökning av potatischips från 2015 visade att halterna minskat med 57 % sedan 2004, men att en del prover, 17,5 %, fortfarande hade höga halter. Halterna varierade mellan 108 och 2180 mikrogram/kg med ett medeltal av 630 mikrogram/kg.
EFSA har i första hand inriktat sig på cancerrisker och anser att det ännu inte finns underlag för att varna för andra effekter av akrylamid. Det finns emellertid åtskilliga djurstudier som visar på skadliga effekter i olika organ och en välkänd effekt är neuropati som i första hand yttrar sig som pirrningar och domningar i armar och ben, något som tunnelarbetarna erfor.
Man kan också befara att akrylamid kan samverka med andra exponeringar och ha additiva eller synergistiska effekter med andra ämnen. I en studie exponerades råttor för både aluminium och akrylamid eller endera ämnet och man fann ökad fragilitet hos röda blodkroppar, leverinflammation, ökad nivå av fria radikaler och DNA-skador. DNA-skadorna fanns endast hos djuren som exponerats för både aluminium och akrylamid och resultaten visade på en synergistisk effekt av ämnena (mer än summan av effekterna).
I en studie av akrylamideffekter på isolerade celler fann forskare en nedsatt mitokondriefunktion med minskad syrekonsumtion och aktivitet i enzymkomplexen i andningskedjan och pro-inflammatorisk effekt med ökad celldöd. Acetylcystein motverkade effekterna och minskade bildningen av fria radikaler och väteperoxid. Glutation ökade med acetylcystein. Även höga doser av metylkobalamin, vitamin B12 har visats skydda mor akrylamid.
Till EU-artikel
Till artikel
Till artikel
Till artikel
Om akrylamid på hemsidan