En fallande vägskylt krossade Martina Ruuths ansikte och slog ut hennes tänder. Det skulle komma att stå henne dyrt. Så börjar en artikel som handlar om orättvisorna i vårt välfärdsstystem. I den medicinska vården finns ett högkostnadsskydd som träder in och därefter kan man gratis gå till doktorn. I tandvården är det inte så.

Fri sjukvård är en del av välfärdssystemet och anledningen är att ingen ska behöva ruinera sig för hälsans skull. Men det gäller inte tänderna, trots att även de är en del av kroppen och trots att många sjukdomar faktiskt börjar med tandproblem. 

Ett stegvis högkostnadsskydd gör att man först betalar 3 000 kr och därefter får man hälften av kostnaden från försäkringskassan och kommer man över 15 000 kr betalar man bara 15 %. Någon 0-gräns finns inte. Enda partiet som ställer krav på att tanderna ska betraktas som en del av kroppen och att orättvisorna ska bort är Vänsterpartiet. 

Det som gäller i dag är att skadar man tänderna får man betala själv.  Så var det för för Martina Ruuth vars fall redovisas i tidningen Flamman. Trots att olyckan skedde på arbetstid och trots att en arbetsföräkring fanns betalades ingenting för tandvården. Försäkringskassan betalade slutligen kostnaden men först var Martina tvungen att ligga ute med flera tiotusentals kronor utan någon garanti för att få tillbaka pengarna. 

Tandvårdsskadeförbundet har påpekat orättvisorna mellan tandvård och medicinsk vård vid många tillfällen.

Ett av Tandvårdsskadeförbundets mål är att tandvården ska ingå i samma försäkringssystem som hälso- och sjukvården. Där betalar patienten aldrig mer än 1 250 kr.

Tandvårdens högkostnadsskydd förstärker klassklyftorna och de höga tandvårdskostnaderna gör det näst intill omöjligt för en ensamstående mamma med låg lön eller personer som har aktivitetsersättning att få trasiga tänder lagade. Det finns ingen gräns över vilken man själv slipper betala. 

Den som är lågavlönad har inte råd att gå till tandläkaren, trots att denna kategori har mest kariesangrepp. Därmed förstärkts klassklyftorna och de med bra löner gynnas. Var det så här politikerna tänkte när de genomförde tandvårdsreformen? Eller blev det bara så? I vilket fall som helst är det hög tid att ändra. 

Tänderna måste betraktas som del av kroppen och det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än att gå till doktorn. 

Till artikeln i Flamman
Till ledaren i samma tidning

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)