Riksdagen måste säga ja till lättnader i sjukförsäkringen för alla sjuka och det får inte bli undantag bara för dem som insjuknat i Covid-19. Det säger Elisabeth Wallenius som är ordförande i Funktionsrätt Sverige. Det är bra att Funktionsrätt Sverige tar denna strid tillsammans med sina förbund. Alltför många utförsäkras och hänvisas till arbetsförmedlingen trots att de fortfarande är för sjuka för att jobba. Det blir ett moment 22 för många.

Torsdagen den 26 november 2020 ska riksdagen avgöra om lättnader i rehabiliteringskedjans prövning efter 180 dagar ska göras. Det är dagens pandemi och alla de som insjuknat i långvarig Covid-19 som drivit fram detta förslag till förbättringar för patienterna i sjukförsäkringens regelverk.

Funktionsrätt Sveriges ordförande är tydlig och säger att lättnaderna måste gälla alla människor som är fortsatt sjuka efter 180 dagar. De långvarigt sjuka Covid-19-patienterna har satt fokus på de utförsäkringar som drabbar så många efter 180 dagar. En del kan befinna sig mitt i en rehabilitering, men oftast hjälper inte det då försäkringskassan skoningslöst utförsäkrar folk.

Elisabeth Wallenius säger att "Behovet av reformer är skriande. Vi möter förtvivlan, frustration och en stor maktlöshet. Man tror inte att myndigheter i Sverige kan behandla en på det sätt som nu i öppen dager tillåts ske. Dagens regelverk är en skam för välfärdssverige."

Tandhälsoförbundets medlemmar känner väl till detta fenomen. Nu arbetar vi tillsammans för att förändra sjuksystemet så att det verkligen tar hand om oss när vi är sjuka så att vi kan känna att vi har en trygg försörjning. Håll tummarna.

Till pressreleasen från Funktionsrätt Sverige

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)