- Forskning
- Hälsa
Ärftliga faktorer har betydelse för olika sjukdomar. Nu visar forskare att bröd kan vara riskfaktor för diabetes typ 2, men bara för vissa personer med speciell variant av en gen. Det handlar om förmågan att bryta ner stärkelse.
Att äta mycket bröd eller stärkelse kan hos vissa personer vara en stark riskfaktor för typ 2 diabetes. Det handlar bland annat om genen AMY1. Den genen har betydelse för hur kroppen tar hand om stärkelserik föda som bröd, pasta, ris och potatis. Denna upptäckt visar hur viktigt det är med individuellt anpassade kostråd.
Saliven har betydelse för nedbrytning av kolhydrater och man behöver mycket av enzymet amylas. Det är detta enzym som genen AMY1 kodar för. En intressant studie har gjorts på 19 personer som visade att hade man många kopior av genen (det vill säga kunde tillverka mycket amylas) gav högt blodsocker och förstås höga insulinnivåer.
Studien är liten, men det finns även annan forskning som ger liknande resultat. Nu kommer studier med fler personer att påbörjas. Intressant är förstås om man kan avråda vissa personer från att äta stärkelserik föda och därmed kraftigt minska risken för diabets typ 2. Kanske kan också rekommendationer om att ta bort kolhydrater hindra utveckling av diabetes typ 2 då sådana tendenser upptäckts.