Uppgifterna om nyttan av organiskt, jämfört med konventionellt odlad föda har skiftat genom åren.
Mest har det varit företrädare för jordbrukare med ekologisk inriktning och konsumentorganisationer som hävdat att organiskt odlat är nyttigare, något som förnekats av företrädare för konventionell odling. Livsmedelsmyndigheterna är mest inriktade på kvantitet istället för kvalitet och hävdar genomgående att bara man äter normalt och varierat så får man i sig allt man behöver. Ett alltmer tvivelaktigt påstående.
Efterfrågan av ekologisk mat och ett ökat opinionstryck har emellertid förskjutit balansen och har resulterat i en EU-finansierad studie med medverkan av en lång rad institutioner i olika EU-länder, publicerad i British Journal of Nutrition.
Den av industriintressen oberoende finansieringen gör att studien får en större tyngd. Man kan inte bortse från att det i tidigare undersökningar finns ett starkt intresse av att hävda att den konventionella odlingen är fullt adekvat. Det är mer arbetskrävande och ger mindre avkastning med ekologisk odling och tillverkarna av konstgödsel och pesticider förlorar inkomster.
Forskarna sammanställde resultaten av jämförelser mellan ekologiskt och konventionellt odlad mat från 343 studier med tillräckliga uppgifter. Denna meta-analys är långt större än tidigare sammanställningar. Alla ingående undersökningarna hade inte uppgifter från alla områden, men flertalet innehöll data om totala antioxidantnivån, men vilka specifika antioxidanter man mätt varierade.
Halten av antioxidanter, flavonoider, flavoner, polyfenoler med flera var påtagligt högre i den ekologiska grödan, från 19 till 69 %, jämfört med konventionellt odlat. Forskarna påpekar att många av dessa ämnen är kända från många studier för att förebygga sjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdom och neurodegenerativa sjukdomar. Närvaron och nivån av jordbruksgifter var fyra gånger högre i de konventionellt odlade grödorna. Ekologiska sädesslag hade 48 % lägre halt av kadmium. Metallen kommer från konstgödsel. Av vitaminerna var C-vitaminnivån högre, men E-vitamin något lägre. Protein var lägre i den ekologiska grödan och även nitrat och nitrit. Den positiva övervikten för ekologisk mat gällde både frukt, grönsaker och sädesslag.
Cirka 70 % av de inkluderade studierna kom från Europa och flertalet av de övriga från USA, Brazilien, Japan och Canada. EU införde regler för vilka odlingsmetoder som krävs för att klassa grödan som ekologisk/organsik 1992, och sammanställningen ovan innefattade därför inte studier som publicerats tidigare.