Har du fått ett membran av ditt eget blod hos tandläkaren? Metoden, så kallad PRF, bidrar till bättre läkning efter tandutdragning eller bidrar till att öka käkbenets volym. Metoden förbättrar kroppens möjlighet att läka, bekämpar bakterier och minskar blödning och inflammationer. 

PRF (Platelet Rich Fibrin)  har en längre tid använts i tandvården, men är fortfarande en relativt ovanlig metod. Det är framför allt biologiska tandläkare som använder den. Man använder alltså patientens eget blod, centrifugerar det och tar ut den genomskinliga fasen som främst består av vita blodkroppar, fibrinogen liksom tillfäxtfaktorer och cytokiner. 

För att tillverka PRF-membran behöver tandläkaren ta några provrör av patientens blod och centrifugera blodet så att man får en mörk fas med röda blodkroppar och en genomskinlig  fas som är den man använder till membranet. Detta läggs i hålet efter en utdragen tand eller används för att öka volymen på käkbenet. Man kan också blanda PRF med syntetiskt benmaterial och få en bra återväxt av ben. 

Risken för plågsam så kallad dry socket minskar kraftigt och hela läkningsförloppet påskyndas genom att membranet signalerar till kroppen att den ska bilda mer benceller och därigenom läka den uppkomna skadan. Dessutom finns i membranet vita blodkroppar som stimulerar immunförsvaret, så kallade cytokiner som dämpar inflammationen och fibrinogen som bygger upp vävnaderna.  Eftersom det är ens eget blod tål man det bra och det uppstår sällan komplikationer. 

Alla tandläkare borde vid behov kunna erbjuda PRF. 

Fråga din tandläkare eller läs mer här (Biologiska tandläkares hemsida)
Se också denna youtubefilm om hur det går till

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)