- Forskning
- Hälsa

Tarmens bakterieflora är viktig för hälsan och välmåendet. Olika anledningar finns till försämrad tarmflora bland annat maginfektioner, frekvent användning av antibiotika, hög kvicksilverbelastning med mera. Många tandvårdsskadade har problem med magen och tarmarna.
Att byta tarmflora kan därför vara intressant för många med mag/tarmproblem. I dag är det svårt att få sådana transplantationer i Sverige och det "bakteriepiller" som utvecklats av Karolinska institutet är ännu inte tillgängligt. Det finns dock möjlighet att få så kallad fekalietransplantation på svenska sjukhus, men det är inte allmänt tillgängligt för alla som har sådana behov.
Ny forskning visar dock vägen och i en nära framtid ökar säkert möjligheterna. Nyligen har en dansk studie publicerats där man jämfört konventionell behandling mot Clostridium difficile med fekalietransplantation. Normalt får man förbättringar på runt 30 procent, men med bakteriebytet blev 90 procent friskförklarade.
Hur många andra med felaktig tarmflora skulle kunna tillfriskna om de fick hjälp att byta ut sin dåliga tarmflora mot en riktigt bra sådan? De bakterier som Karolinska institutet arbetat med kommer från en norsk mycket frisk kvinna. Bakterierna började odlas på 1950-talet och har hållits vid liv sedan dess.
Det forskarna nu gjort är att de kunnat lägga in bakterierna (frusna) i kapslar som man kan svälja och så frigörs de i tarmen. Dels slås de dåliga bakterierna ut och dels etableras de bra bakterierna i tarmen och tar så att säga över. Alla med mag-tarmproblem borde få ta del av denna innovation.
Till information om den nya danska studien (engelska)
Till forskningsartikeln (engelska)
Till information på Karolinska institutets hemsida