Tarmens bakterieflora är viktig för hälsan och välmåendet. Olika anledningar finns till försämrad tarmflora bland annat maginfektioner, frekvent användning av antibiotika, hög kvicksilverbelastning med mera. Många tandvårdsskadade har problem med magen och tarmarna. 

Att byta tarmflora kan därför vara intressant för många med mag/tarmproblem. I dag är det svårt att få sådana transplantationer i Sverige och det "bakteriepiller" som utvecklats av Karolinska institutet är ännu inte tillgängligt. Det finns dock möjlighet att få så kallad fekalietransplantation på svenska sjukhus, men det är inte allmänt tillgängligt för alla som har sådana behov. 

Ny forskning visar dock vägen och i en nära framtid ökar säkert möjligheterna. Nyligen har en dansk studie publicerats där man jämfört konventionell behandling mot Clostridium difficile med fekalietransplantation. Normalt får man förbättringar på runt 30 procent, men med bakteriebytet blev 90 procent friskförklarade.

Hur många andra med felaktig tarmflora skulle kunna tillfriskna om de fick hjälp att byta ut sin dåliga tarmflora mot en riktigt bra sådan? De bakterier som Karolinska institutet arbetat med kommer från en norsk mycket frisk kvinna. Bakterierna började odlas på 1950-talet och har hållits vid liv sedan dess.

Det forskarna nu gjort är att de kunnat lägga in bakterierna (frusna) i kapslar som man kan svälja och så frigörs de i tarmen. Dels slås de dåliga bakterierna ut och dels etableras de bra bakterierna i tarmen och tar så att säga över. Alla med mag-tarmproblem borde få ta del av denna innovation. 

Till information om den nya danska studien (engelska)
Till forskningsartikeln (engelska)
Till information på Karolinska institutets hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)