- Forskning
- Hälsa
CRP, C-reaktivt protein, ofta kallat snabbsänka, är en känslig markör för inflammationer och ligger på en nivå om några få mg/l hos friska personer, men kan stiga till flera hundra mg/l vid kraftiga infektioner och inflammationer. Kroniskt förhöjda nivåer är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.
Det är välkänt att en rad näringsämnen, som ofta finns i otillräcklig mängd i födan, har inflammationsdämpande effekter, bland annat E-vitamin och fiskolja. I en analys sammanställde forskare resultaten av 12 studier med tillräcklig kvalitet av kosttillskott av alfa- och gamma-tocoferol på nivån av CRP. Dessa E-vitamin varianter är de vanligaste naturligt förekommande.
Den sammanlagda analysen av studierna från olika håll i världen visade en signifikant sänkning av CRP-nivåerna hos personer som fått tillskott av E-vitamin. Minskningen varierade mellan studierna men vare sig mängden E-vitamin tillskott, basnivån av CRP eller tiden man tog tillskott var orsak till variationen. Verkningsmekanismen är inte känd men kan, enligt forskarna bero på en dämpande effekt på fri-radikalproduktion och inflammatoriska signaler från monocyter och minskad benägenhet för trombocyter, blodplättar, att ansamlas och påverka kärlväggarna.
Då antioxidantsystemens beror på samverkan mellan olika komponenter kan en del av variationen bero på nivån av C-vitamin som regenererar E-vitamin när det senare vitaminet oxideras vid inaktiveringen av fria radikaler. Halten av aktivt E-vitamin kan variera vid olika C-vitaminintag.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v69/n8/abs/ejcn2014296a.html