- Dentala material
- Hälsa
- Politik

All mat måste som regel tuggas, skriver Margaretha Molius i en debattartikel i TTELA (Trollhättans tidning). Hon anser det märkligt att Livsmedelsverket vid mätning av kvicksilver via blodprover aldrig tar upp läckage av kvicksilver från folks amalgamfyllningar, dvs det man får i sig via tuggning, varma drycker och nötning. Hon berättar i artikeln om en tandläkare som sa till sin patient: “Ät lättuggat, gärna barnmat tills vi har fått bort alla fyllningar. Sedan kan du njuta av äpplen.”
Omkring hälften av den vuxna befolkningen har fortfarande amalgamfyllningar i tänderna, vilket gör att för drygt tre miljoner personer finns det anledning att fundera över kvicksilverbelastningen. Särskilt när man kommit en bit upp i åren och samlat på sig både kvicksilver och andra gifter. Vanligast är att symtomen kommer när man är mellan 50 och 60 år. En del kan uppleva besvär tidigare, men insjuknar först senare när kroppen inte längre orkar hålla gifterna stången.
Ibland sker en omlagring av det kvicksilver som ansamlats i olika organ i kroppen. Omlagringen kan utlösas av en virussjukdom, pencillinkur eller vid psykisk stress exempelvis om en anhörig blivit sjuk eller gått bort. När kvicksilver börjar röra sig i kroppen är det inte ovanligt att halterna blir alltför höga i något av kroppens organ, vilket utlöser symtom.
Vanligen hittar sjukvården inga fel på proverna då de inte kontrollerar kvicksilverhalten i blod, urin och avföring. Många blir då betraktade som psykisk sjuka, anses dementa eller något annat och får inte den hjälp de skulle behöva.
Att ta bort sina amalgamfyllningar i sakta mak är bra både för miljön och hälsan. Men skynda långsamt!
Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar högst en fyllning var 6:e vecka och med personligt skydd mot kvicksilverånga i form av kofferdamm, friskluftsmask med mera. Att ta tillskott av selen som binder kvicksilver i kroppen, att inte dricka allför varma drycker och inte tugga tuggummi eller gnissla tänder är också viktigt om tänderna är fulla av kvicksilver.
Till Margaretha Molius debattartikel om Livsmedelsverket och mätning av kvicksilver