- Hälsa
Vatten behövs för kroppens funktion och särskilt vid kraftig värme kan man behöva dricka mer än vanligt. Alltför högt vattenintag kan dock göra att saltbalansen störs. Därför är det minst lika viktigt att du får i dig tillräckligt med mineraler som natrium, kalcium, kalium, fosfater, magnesium med mera. Även tandhälsan är beroende av vätska liksom en bra mineralbalans, vilket gör saliven "immun mot karies".
Dricker man mycket vatten och särskilt om man också svettas kraftigt finns risk för mineralbrister och att kroppens elektrolytförmåga försämras. Ett bra sätt att förebygga sådana problem är att blanda en tesked bergssalt (innehåller många olika mineraler) med en liter vatten och ha det i sin vattenflaska. Särskilt gäller det om man dricker sjövatten, som man t.ex. gör i Stockholmsområdet, då det inte har samma naturliga mineralhalt som källvatten.
Se mer om vattenkvalitet och mineralbalans i Ingegerd Rosborgs artikel. Hennes forskning visar att upptaget av mineraler görs bäst om mineralerna finns i dricksvattnet.
Se också artikel om risk för extrem trötthet och till och med kroniskt trötthetssyndrom som hos vissa individer kan kopplas till kroppens mineralbalans. Se mer på Tf:s hemsida. Där redovisas läkaren Olli Polo:s sömnforskning och kopplingen till försämrad mineralbalans som både påverkar blodkärlen och cellernas energibildning. Se också Polo:s redovisning om ME/kronisk trötthet inklusive behovet av att dricka fysiologisk saltvattenlösning. Seminariet är producerat av Bragés klinik där Olli Polo är verksam.
Till artikel om Olli Polo:s forskning i Medicinsk Access
Här kan du läsa mer om kroppens behov av vatten