DNA vid ändarna av kromosomerna, bärarna av arvsanlagen. Vid varje celldelning klipps en bit av. När telomererna blir för korta kan inte cellen dela sig mer.

">

Telomerer är bitar av DNA vid ändarna av kromosomerna, bärarna av arvsanlagen. Vid varje celldelning klipps en bit av. När telomererna blir för korta kan inte cellen dela sig mer.

Längden av telomererna påverkas av ålder, biokemiska faktorer, främst oxidativ stress, och aktiviteten av ett enzym, telomerase, vilket bygger på telomererna. Längden av telomerer är förkortad vid “accelererat åldrande” – degenerativa sjukdomar. Långa telomerer förlänger sannolikt inte livslängden men minskar risken att råka ut för ålderssjukdomar.

Forskning om telomerer gav E. Blackburn Nobelpriset i Medicin, 2009. Hon har klarlagt mekanismer som reglerar uppbyggnad och förkortning av telomerer och bland annat effekten av oxidativ stress (fria radikaler) på telomerlängden. Celler med korta telomerer kan överleva, men fungerar sämre och bidrar till åldrandet.

Telomerlängden bestäms av en balans mellan faktorer som oxidativ stress och ett antal enzymer och telomerasaktiviteten. Det finns betänkligheter mot att aktivera telomeras med farmakologiska metoder, till exempel med 4-OH-tamoxifen en östrogenantagonist med allvarliga biverkningar), då det kan medföra ökad risk för cancer. Cancerceller har långa telomerer som inte förkortas, trots upprepade celldelningar.

Förkortade telomerer korrelerar med åldrande och ännu mer vid fortskridande ålders-relaterade sjukdomar. Antioxidanter motverkar denna förkortning liksom även andra ämnen i födan som den svavelinnehållande aminosyran cystein, huvudkomponenten i glutation. En annan studie visade att telomerlängden var 5 % längre hos kvinnor som vitamintillskott.

I en ny studie undersöktes effekten på telomererna hos personer med mild kognitiv nedsättning (MCI), ett tillstånd som ofta fortskrider till Alzheimer’s demens. Personerna (33 st) fick 1,67 g EPA och 0,16 g DHA, N-3 fleromättade fettsyror som finns i fiskolja, varje dag under 6 månader. Kontroller fick 2,2 g linolsyra per dag (N-6 fettsyra).

Telomererna förlängdes inte utan det skedde en gradvis förkortning, men kontrollgruppen med linolsyra hade en större förkortning än fiskoljegruppen. Forskarnas slutsats var att fettsyrorna dämpade telomerförkortningen men att större studier behövs och dessutom studier av effekten av att minska intaget av N-6 fettsyror. Näringsstudier har visat att förhållandet N6/N3 i västerländsk föda är cirka 16:1, jämfört med 2/1 i stenålderskost.

Intressanta frågor uppkommer när det gäller kloning av djur och stamcellsforskning. Det klonade fåret Dolly dog i förtid med en rad ålderssjukdomar. Analys av telomererna visade att hon redan vid födseln hade en telomer-ålder av 6 år. Hur förhåller sig telomererna när man använder stamceller? Man försöker finna användbara stamceller från till exempel hudceller, fibroblaster, men är dessa redan åldrade, jämfört med stamceller från fosterceller, som man undviker i en del länder av religiösa skäl.

Till artikeln

Mer om telomerer

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)