Högt värde på långtidssockret kan ha betydelse för överlevnaden av implantat i käkbenet. Framför allt handlar det om att diabetes ökar andelen signalsubstanser som påverkar nedbrytningen av käkben. Att lägga om kosten åtminstone under tiden då implantatet läker in kan ha betydelse för lyckandefrekvensen.

Det finns alltså anledning att försöka stabilisera långtidssockret och det gäller förstås inte bara riskerna för sämre tandhälsan. Många andra aspekter finns också om man har höga sockervärden i blodet. Genom att undvika socker och snabba kolhydrater kan man stabilisera blodsockret, vilket får effekter på både tänderna och övriga hälsan. 

Har man diabetes eller tendenser till diabetes kan det ha betydelse om man lägger om kosten, eftersom blodsockret då stabiliseras. Omläggning av kosten skulle kunna förbättra möjligheten för implantat att läka in i käkbenet hos den som har diabetes om man ska tro den forskning som finns. 

I en metastudie redovisas 10 olika studier med sammanlagt 634 deltagare där man följt långtidssockret plus olika biomarkörer som har med käkbenets tillväxt att göra hos patienter med tandimplantat. Personer med förhöjda långtidssockervärden hade förhöjda halter av bland annat IL-6, IL-8 och TNF-alfa. Signalsubstanser som också är förhöjda om man har inflammationer i käkbenet.

En koppling finns således mellan förhöjt blodsocker och ökad risk för blödning, tandköttsfickor, benförlust och ökad risk för periimplantit. 

Till forskningsrapporten
Till information i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)