- Forskning
- Hälsa

Högt värde på långtidssockret kan ha betydelse för överlevnaden av implantat i käkbenet. Framför allt handlar det om att diabetes ökar andelen signalsubstanser som påverkar nedbrytningen av käkben. Att lägga om kosten åtminstone under tiden då implantatet läker in kan ha betydelse för lyckandefrekvensen.
Det finns alltså anledning att försöka stabilisera långtidssockret och det gäller förstås inte bara riskerna för sämre tandhälsan. Många andra aspekter finns också om man har höga sockervärden i blodet. Genom att undvika socker och snabba kolhydrater kan man stabilisera blodsockret, vilket får effekter på både tänderna och övriga hälsan.
Har man diabetes eller tendenser till diabetes kan det ha betydelse om man lägger om kosten, eftersom blodsockret då stabiliseras. Omläggning av kosten skulle kunna förbättra möjligheten för implantat att läka in i käkbenet hos den som har diabetes om man ska tro den forskning som finns.
I en metastudie redovisas 10 olika studier med sammanlagt 634 deltagare där man följt långtidssockret plus olika biomarkörer som har med käkbenets tillväxt att göra hos patienter med tandimplantat. Personer med förhöjda långtidssockervärden hade förhöjda halter av bland annat IL-6, IL-8 och TNF-alfa. Signalsubstanser som också är förhöjda om man har inflammationer i käkbenet.
En koppling finns således mellan förhöjt blodsocker och ökad risk för blödning, tandköttsfickor, benförlust och ökad risk för periimplantit.
Till forskningsrapporten
Till information i Tandläkartidningen