Avgiftning är viktigt då många av oss lever i en miljö där vi utsätts för gifter som kan ackumuleras i kroppen. Grönsaksjuicer, grönsakssoppa med mera under en vecka kan ha renande effekt på kroppen. Viktigt är också att avstå från snabba kolhydrater för att inte belasta immunförsvaret. 

Bra mat när man detoxar är grönsaker. Soppa på är potatis, morötter, broccoli, blomkål, lök, rödbetor, tomater, vitkål, spenat och paprika är toppen och gärna med lite buljong i. Smaksätt med selleri, persilja, ingefära, mynta, chili och vitlök.  Använd om möjligt ekologiska varor för att minska intaget av nya gifter. Man kan också behöva tillskott av selen, zink, magnesium och fosfor samt vitamin C, B12 och B6 för att förbättra avgiftningen. 

För den som vet med sig att kroppen reagerar kraftigt vid avgiftning är det viktigt att börja försiktigt. Förbered detoxen minst en vecka före och dra då sakta ner på maten och ta kosttillskott för att förbättra kroppens möjlighet att binda och föra ut gifterna. Vid problem ska försöket avslutas.

Många går omkring med låggradiga inflammationer i kroppen. Orsaken vet vi  inte alltid, men ofta kan det bero på livsmedel man inte tål, någonting i omgivningsmiljön som triggar immunförsvaret eller bara för mycket bullar och sötsaker. Detoxen ovan kan vara en bra start på en  mer varaktig kostförändring. 

Socker och snabba kolhydrater bidrar till inflammationer och detsamma gäller om man stressar för mycket. Då kan också kroppens naturliga avgiftning försämras som i sig kan trigga igång inflammationer. Sommaren är en bra tid både till att ta långa promenader, men också för livsstilsförändringar.

Se mer om detox med grönsaker här
Läs mer om antiinflammatorisk kost här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)