- Forskning
- Hälsa
Dålig sömn är kopplad till ökad risk för demens. Orsaken är inte helt klarlagd, men misstankar finns om att kroppens avgiftning försämras på grund av dålig eller för lite sömn. Att hjärnan avgiftas under nattens sömn har inte varit känt så länge. Forskning pågår för att komma på hur man förbättrar hjärnans avgiftning trots sömnbrist.
Relativt ny forskning visar att den som sover för lite har sämre möjlighet att avgifta hjärnan. Detsamma gäller äldre personer, vilket verkar hänga samman med att blodkärlen blir stelare. Dålig avgiftning ökar risken för demens.
Det nyupptäckta avgiftningssystemet i hjärnan kallas det glymfatiska systemet. Det handlar om att hjärnan sköljs igenom av ryggmärgsvätska under den nattliga sömnen. Syftet är att föra ut avfallsprodukter och gifter.
Nu funderar forskare på om det finns andra sätt än sömn för att stimulera kroppens naturliga avgiftning. Kanske kan man bara hålla sig lugn, stänga ögonen och blunda för att få igång det glymfatiska systemet? Förhoppningsvis kommer mer kunskap om kroppens möjligheter till avgiftning.
Ett dåligt fungerande avgiftningssystem i hjärnan gör förstås att kvicksilver från amalgam och andra metaller kan ackumuleras i hjärnan. Om forskarna kommer på hur det glymfatiska systemet kan förbättras hos enskilda personer kan det få stor betydelse för många tandvårdsskadade/amalgamskadade.
Se mer artikeln i Vetenskap & Hälsa
Se också artikel i Läkartidningen