Många vet att D-vitamin tillsammans med andra fettlösliga vitaminer och mineraler har stor betydelse för tandhälsan och det redan från fosterstadiet. En vetenskaplig översiktsartikel har redovisat D-vitaminets betydelse och det man vet om D-vitamin och tandhälsa idag. Mer forskning behövs förstås, men nog borde man kunna rekommendera D-vitamintillskott under vinterhalvåret för att förbättra tandhälsan. 

D-vitamin har flera viktiga roller när det gäller tändernas utveckling. Forskarna påpekar dock att det egentligen inte är ett vitamin utan mer ska betraktas som ett hormon och därför behövs i större mängder än man tidigare trodde. D-vitamin bildas i huden av olika kolesteroler under inverkan av vissa våglänger av ultraviolett ljus. I Norden bildas inget D-vitamin i huden under vinterhalvåret och därför behövs tillskott. 

Ett exempel av D-vitaminets betydelse är att gravida som fått tillskott fött barn utan emaljdefekter och barnen fick även senare i livet starkare tänder med färre karies än barn till mammor med D-vitaminbrist. D-vitamin ger, enligt forskarna, också skydd mot mun- och halscancer.

Det som händer i kroppen vid låga D-vitaminhalter beskrivs på ett bra sätt i den citerade forskningsrapporten. Låga halter kan orsaka att omsättningen av kalcium ändras. Ett ökat upptag av kalcium leder i sin tur till minskad fosfathalt, vilket kan vara en orsak till sämre tandhälsa.

D-vitamin har viktiga funktioner som signalämne för att sätta igång eller stänga av olika aktiviteter i kroppen. Om tänderna lider brist på D-vitamin hämmas exempelvis mineraliseringen av tänderna, vilket är det som kan orsaka defekter på emaljen. Det är därför gravida bör ta D-vitaminstillskott.

D-vitamin signalerar också aktiviteter på andra ställen i kroppen och kan reglera gener som har betydelse för benbildning, mineralmetabolism, immunförsvarets respons, cellernas livscykel, skelettmusklernas metabolism, kroppens avgiftning och energimetabolism. Därtill har D-vitamin viktiga roller för att signalera till cellerna att bilda vissa proteiner bland annat sådana med betydelse för bildning av tändernas emalj och dentin. 

Till forskningsartikeln (engelska)
Läs mer om D-vitamin här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)