D-vitamin är både ett vitamin och ett hormon och har mängder av funktioner i kroppen. Inte förrän omkring sekelskiftet satte forskningen om D-vitamin fart och därför är det inte konstigt om en del fortfarande tror att höga halter kan vara farliga. Mats Humble konstaterar i en artikel i Tf-bladet att höga D-vitaminhalter minskar riskerna om man insjuknar i Covid-19. 

På vintern och framtill april månad skapar vi så gott som inget D-vitamin av solljuset då UV-strålningen som når jorden inte räcker till. Under den tiden behöver vi leva på lagrat D-vitamin från sommarmånaderna då vi bildar mycket D-vitamin. Om detta och mycket annat berättar Mats Humble i Tf-bladet nr 4 2020, 

Han förklarar också hur viktigt D-vitamin är för immunförsvaret och att de med höga D-vitaminnivåer tycks få mindre allvarligare symtom när de insjuknar i Covid-19. Att ta omkring 2000 IU (ca 50 mikrogram) per dag under höst-vinter-vår är därför en bra försäkring för alla som vill hålla sig friska.

I England rekommenderar man nu tillskott av D-vitamin för att minska risken för allvarlig sjukdom av Covid-19. Svenska livsmedelsverket har gått ut med att vissa grupper kan behöva tillskott av D-vitamin. I dag är forskningen dock tydlig med att de flesta europeer har alltför låga halter D-vitamin och att tillskott behvs under vinterhalvåret. 

Det är lätt att mäta D-vitaminnivåerna i blodet och man ska enligt livsmedelsverket ha minst 50 millimol/liter vitamin D i blodet. Optimala nivåer handlar om 75 till 100 millimol/liter. Kontrollera D-vitaminnivåerna på vårdcentralen eller om de vägrar ta sådana prover anlita privata laboratorier. 

Till artikel i Tf-bladet
Se också brev från över 100 forskare som uppmanar världens regeringar att förorda D-vitamin som kosttillskott för att minska riskerna med covid19. . Mats Humble är en av dem som skrivit under uppropet.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)