- Forskning
- Hälsa
- Politik

D-vitamin är både ett vitamin och ett hormon och har mängder av funktioner i kroppen. Inte förrän omkring sekelskiftet satte forskningen om D-vitamin fart och därför är det inte konstigt om en del fortfarande tror att höga halter kan vara farliga. Mats Humble konstaterar i en artikel i Tf-bladet att höga D-vitaminhalter minskar riskerna om man insjuknar i Covid-19.
På vintern och framtill april månad skapar vi så gott som inget D-vitamin av solljuset då UV-strålningen som når jorden inte räcker till. Under den tiden behöver vi leva på lagrat D-vitamin från sommarmånaderna då vi bildar mycket D-vitamin. Om detta och mycket annat berättar Mats Humble i Tf-bladet nr 4 2020,
Han förklarar också hur viktigt D-vitamin är för immunförsvaret och att de med höga D-vitaminnivåer tycks få mindre allvarligare symtom när de insjuknar i Covid-19. Att ta omkring 2000 IU (ca 50 mikrogram) per dag under höst-vinter-vår är därför en bra försäkring för alla som vill hålla sig friska.
I England rekommenderar man nu tillskott av D-vitamin för att minska risken för allvarlig sjukdom av Covid-19. Svenska livsmedelsverket har gått ut med att vissa grupper kan behöva tillskott av D-vitamin. I dag är forskningen dock tydlig med att de flesta europeer har alltför låga halter D-vitamin och att tillskott behvs under vinterhalvåret.
Det är lätt att mäta D-vitaminnivåerna i blodet och man ska enligt livsmedelsverket ha minst 50 millimol/liter vitamin D i blodet. Optimala nivåer handlar om 75 till 100 millimol/liter. Kontrollera D-vitaminnivåerna på vårdcentralen eller om de vägrar ta sådana prover anlita privata laboratorier.
Till artikel i Tf-bladet
Se också brev från över 100 forskare som uppmanar världens regeringar att förorda D-vitamin som kosttillskott för att minska riskerna med covid19. . Mats Humble är en av dem som skrivit under uppropet.