- Hälsa
Forskning om Covid-19 och D-vitamin visar allt tydligare att låga nivåer av D-vitamin ger ökade symtom hos dem som insjuknar. Syntesen av D-vitamin i huden minskar nu i oktober på grund av sämre solförhållanden och därför kan det vara klokt att ta tillskott av detta vitamin.
Den amerikanska tidningen Boston Herald berättar om den forskning som den kände D-vitaminforskaren Michael Holick och hans forskargrupp gjort.
De fann att personer med D-vitaminbrist hade 54 procent högre risk för att vara Covid-19 positiva än de som hade normala D-vitaminvärden.
Undersökningen grundar sig på mätning av D-vitamin i blodprover från 190 000 amerikanare. Ju högre D-vitaminhalt personerna hade desto mindre var risken för Covid-19.
Anledningen till att D-vitamin är ett bra skydd mot allvarliga fall av Covid-19 anser forskarna vara att D-vitamin minskar risken för cytokinstormar, vilket tycks vara en viktig orsak till allvarlig sjukdom och död.
Michael Holick säger också att D-vitaminbrist ger ökad känsligheten för luftvägsinfektioner.
Under pandemin har färgade personer drabbats mer av viruset och fått värre komplikationer, enligt den amerikanska myndigheten Centers for Disease Control. Holicks forskning visade också att färgade personer ofta hade brist på D-vitamin och därmed drabbades hårdare av Covid-19.
Hans tips är att ta 2000 IE D-vitamin för att minska risken för brister. Särskilt gäller det under vinterhalvåret. Tandhälsoförbundets medlemmar tillhör riskgrupperna och det finns således många skäl till att hålla D-vitaminhalten på en bra nivå. Provtagning kan göras på vårdcentraler eller via till exempel Werlabs.
Till tidningsartikeln (engelska)
Till forskningsrapporten (engelska)