När svininfluensan var aktuell och myndigheterna försökte övertala och skrämma alla att vaccinera sig, fanns många som var misstrogna, med rätta visade det sig, och en del föreslog och använde D-vitamin som motmedel och skydd mot att smittas..
D-vitamin är väl känt för att modulera immunsystemet och motverka risken för allvarliga sjukdomar, men mindre väl känt är att vitaminet även kan minska risken för något som drabbar en stor del av befolkningen, allergier.
Födoämnesallergi grundläggs vanligen i tidig ålder och kanske även under fosterstadiet och beror på produktion av immunoglobulin E, IgE från immunsystemets B-celler. Alla blir inte allergiska, trots produktion av IgE men orsaken är inte känd. Ärftliga faktorer, näringsfaktorer och antioxidantstatus kan vara orsaker.
Är man sensibiliserad så kommer en ny exponering att leda till frisättning av IgE som binder till receptorer på mastceller och basofila celler och en frisättning av histamin, tryptas och inflammatoriskt TNF och resultatet blir ödem, rodnad och klåda.
Reaktiviteten i immunsystemet beror av balansen mellan olika T-celler, CD8+ och CD4+ som producerar inflammationsdrivande, respektive dämpande cytokiner. CD8+ kallas även mördarceller och CD4+ hjälparceller.
Effekten av olika nivåer av D-vitamin under fosterstadiet är ännu oklar och några studier tyder på att alltför höga nivåer ökar risken för allergi, något som möjligen kan bero på att ett foster som anpassat sig till höga nivåer knappast får i sig lika mycket efter födseln. Flertalet studier visar dock att D-vitamin minskar risken för allergier genom flera mekanismer.
Låga nivåer av vitaminet ökar risken för inflammation och infektion i mag-tarmkanalen med ökat läckage av allergener. D-vitamin har även visats öka bildningen av proteiner som har till funktion att binda ihop cellerna i tarmväggen. D-vitamin ökar också nivån av hjälpar-T-celler och brist förskjuter balansen mellan CD8+ och CD4+ varvid inflammatoriska cytokiner ökar.
En del studier tyder på att lagom är bäst och att D-vitamin har en U-formad effekt på immunsystemet så att både låga och höga nivåer ökar risken för allergi. Låga nivåer är emellertid vanligt och höga nivåer ovanligt. Effekten av brist kan även samverka med miljöfaktorer och gifter. Kvicksilverexponering är välkänt för störa balansen mellan T-celler på liknande sätt som vid vitaminbrist. Allergier hos många Tf-medlemmar har avtagit efter amalgamsanering. Mycket lite är känt om hur och i vilken grad andra gifter och alla tillsatser i maten medverkar till att proteiner som vi annars skulle tåla blir mer allergena.
http://www.mdpi.com/2072-6643/7/8/5271
http://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/3011