Nu rekommenderas tillskott av D-vitamin för att bekämpa covid-19. Det är regeringen i Irland som uppmanar folk att ta minst 20-25 mikrogram (1000 iU) D-vitamin per dag för att minska risken för covid-19. Anledningen är att den irländska befolkningen är kända för att ha låga D-vitaminhalter i blodet. 

Den irländska befolkningen uppmanas nu att ta extra D-vitamin året runt. Anledningen är att forskningen tydligt visar att om man har en D-vitaminhalt på mellan 75 och 100 nanomol/liter minskar risken för allvarliga effekter av covid-19. Hälften av den irländska befolkningen har mellan 18 och 39 år har för låga D-vitaminhalter och detsamma gäller 35 procent av dem mellan 50 och 65 år. Man vet också att äldre personer och personer med mörk hud är i riskzonen för D-vitaminbrist. Bland personer över 80 års åler lider 64 procent av D-vitaminbrist, vilket också drabbar 67 procent av dem som bor på äldreoenden. 

Bland personer som är mörka i hyn, har ett asiatiskt ursprung eller tillhör en etnisk minoritet  oftast har brist på D-vitamin.  Anledningen är att D-vitamin tillskottet via födan är litet trots att man berikar smör och mjölk med D-vitamin och att UV-strålning över Irland inte är tillräckligt bra för att kroppen naturligt ska kunna tillverka tillräckliga mängder D-vitamin. Tillskott dagligen rekommenderas därför.

Frågan är varför våra svenska myndigheter Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar D-vitamintillskott?  Åtminstone borde myndigheterna rekommendera D-vitamin till personer som är överviktiga, har mörk hy eller är över 65 år. 

Till information i Irish Times 
Till Patrick Holfords blogg
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)