D-vitaminbrist är ett elände, skriver Stig Bengmark i sin krönika. Han menar att forskningen visar att D-vitaminbrist är orsak till många sjukdomar och att folk inte skulle insjukna i influensa och flera andra sjukdomar om de ökade intaget av D-vitamin. Detta är särskilt intressant med tanke på Covid-19, men också gällande många andra sjukdomar.

D-vitaminbrist hos barn beskrevs tidigt och började ofta med svåra matsmältningsproblem och smärta. Skelettet blev mjukt och deformerades om bristen inte hävdes. Tandskador och tandlöshet var också vanligt vid D-vitaminbrist. Detta beskriver läkaren och kirurgen Stig Bengmark i sin blogg.

Först på 1920-talet fick skadorna en förklaring och det var när Edward och May Mellanby påvisade D-vitaminets omfattande förmåga att förebygga och läka både de ovan beskrivna skadorna och tandskador.

D-vitamin är helt enkelt mycket mer än ett vitamin, det kontrollerar hundratals viktiga processer i kroppen och är också ett viktigt hormon med stor påverkan på tarmfloran och immunfunktionerna. 

I Sverige är mild D-vitaminbrist snarare regel än undantag, och det har rapporterats att mer än 80% av barn och ungdomar i övre Norrland och mer än 60% i södra Sverige (Göteborg) har dokumenterad D-vitaminbrist. 

Sjukdomar som depressioner och inflammatoriska tarmsjukdomar. kommer ofta då D-vitaminnivårerna är som lägst under april till maj, men även många andra sjukdomar handlar om brist på D-vitamin. Bengmark nämner bland annat depressioner, diabetes 1 och 2, förkylning, hjärtsjukdomar, hål i tänderna, tandköttsinflammation, tandlossning och muskelsmärtor.

Bengmark berättar att 25% av de som inte fick D-vitaminsupplement utvecklade influensa på vintern, men bara 3% av dem som fick 800 IE (20 µg) D-vitamin per dag och de som fått 2000 IE (50 µg) per dag visade över huvud taget inga influensasymtom. Han anser därför att regelbunden D-vitamintillförsel minskar dramatiskt sjuklighet och sparar miljarder till samhället.

Tillräcklig D-vitaminhalt i blodet är omkring 70 ng/mL, vilket är betydligt mer än de 50 ng/mL som Livsmedelsverket rekommenderar. Man behöver ta minst 2000 IU per dag i tillskott för att nå Livsmedelsverkets rekommendationer och ändå är inte det tillräckligt. Som jämförelse kan nämnas att Afrikaner som bor i byar på landet och lever mer naturenligt än vad vi gör har D-vitaminnivåer mellan 115 och 125 ng/mL. 

Vårdcentralerna är ovilliga att testa D-vitaminvärdena, men det kan vara klokt att göra det hos något privat laboratorium.

Till Stig Bengmarks krönika

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)