
Vi har tidigare i Tf-bladet nr.2, 2014 rapporterat om den allt vanligare förekomsten av krittänder, hypomineralisering, MIH, hos barn, en förändring där tänderna får för lågt mineralinnehåll och blir spröda. Orsaken eller orsakerna anses okända men miljögifter som bisfenol A är misstänkta. Tillskott av D-vitamin minskar kariesrisken plus risken för MIH. D-vitamin tycks vara bättre för tandhälsan än fluor.
I en ny studie i Journal of Dental Research har forskare i Tyskland undersökt om hypomineralisering, MIH, har något samband med halten av D-vitamin i blodet hos 1048 10-åriga barn som undersöktes flera gånger från 1-10 års ålder. D-vitaminhalten uppmättes vid 10-års ålder. Förutom MIH undersöktes kariesfrekvensen.
MIH diagnosticerades hos 13,6 % av barnen och 16,4 % hade karies. D-vitamin, 25-(OH)D, var i medeltal 75,8 nanomol/l, en nivå som vanligtvis anses helt adekvat. Tyvärr finns inga uppgifter om hur fördelningen var. Om det finns många med låga och många med höga kan medelvärdet bli helt normalt. Det finns inte heller mer än en mätning av vitaminet men man kan anta att de med låga värden vid 10 års ålder även hade låga värden vid tidig ålder. Det anges inte hur många som hade mörk hy. Barn med sjukdomar, låg födelsevikt, för tidigt födda eller under medicinering uteslöts.
Emellertid fann man att det fanns en lägre frekvens av MIH och karies vid högre halter av D-vitamin, allt lägre för varje 10 nanomol/l förhöjning av D-vitaminhalten. Även kariesfrekvensen sjönk vid högre halter av vitaminet. Forskarna anser att det finns ett samband mellan MIH, som sannolikt grundläggs under fosterstadiet och tidig ålder, karies som är en fortskridande sjukdom under barnaåren och D-vitaminhalten. Tidigare studier har visat att extra D-vitamin under tidig ålder minskar karies med cirka 50 %. Det anges inte i artikeln om befolkningen i Tyskland får råd om extra D-vitamin på barnavårdscentraler.
MIH och delvis även karies kan kanske betraktas som en form av engelska sjukan där även skelettet deformerades, och som troddes vara i stort sett försvunnen när man upptäckte sambandet med brist på D-vitamin. Forskarna anser att man inte kan inte utesluta att andra faktorer medverkar vid MIH och att man även borde ha gjort mätningar av vitaminet tidigt i livet. Det finns inga uppgifter om möjligheten att barnen eller deras mödrar exponerats för alltför mycket fluor under den period då tänderna mineraliseras.