- Forskning
- Hälsa
Intaget av D-vitamin kan minska risken att utveckla cancer. Detta visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science. Forskare har upptäckt ett samband mellan en hög D-vitaminnivå och cancer, efter försök på möss.
Forskare kom fram till att möss som hade satts på en diet med högt D-vitamininnehåll var mer motståndskraftiga mot flera cancerformer. Experimentet genomfördes vid Francis Crick-institutet i London och National Cancer Institute i USA. En av forskarna bakom denna studie kallar resultaten, som även kan överföras till människor, för banbrytande.
I studien undersöktes inte bara möss utan även människor. Data från 1,5 miljoner danskar samlades också in i studien. Forskare vid Aalborgs universitet bidrog även till studien. De sammanställde en analys av data över produktionen av D-vitamin i huden på de 1,5 miljoner danskarna. Analysen visade att de som hade lägre nivåer av D-vitamin också löpte högre risk att utveckla cancer de närmast tio åren, skriver National Geographic.
Det påvisades också att högre nivåer av D-vitamin höjde effektiviteten av immunterapi hos möss. "Om mössen hade högre nivåer av D-vitamin i blodet, så reducerades utvecklingen av tumörer, samtidigt som de dessutom svarade bättre på immunterapi", förklarar professor Tine Jess. Hon är också ledare för grundforskningscentrumet Predict och hon har hjälpt till att genomföra den danska delen av studien, för Ritzau.
Tine Jess berättar vidare att D-vitaminets effekt på immunförsvaret sker genom förändringar i bakteriesammansättningen i tarmen och enligt henne är det "banbrytande" att effekten på immunsystemet sker genom tarmen.
I studien förklaras att D-vitamin förändrar sammansättningen av mikrobiomer till förmån för bakterien Bacteroides fragilis. Detta har i sin tur en positiv effekt på kroppens immunitet mot cancer.
Immunterapi är en nyare form av behandling av cancer. Den går ut på att kroppens eget immunförsvar skall användas för att behandla och bekämpa cancerceller.
D-vitamin är dessutom viktigt för tandhälsan. Det har betydelse för metabolismen av kalcium och fosfor liksom för mineralisering av emaljen. Det behövs tillräckliga mängder D-vitamin i saliven för att minska risken för karies. Brist på D-vitamin kan således även försämra tandhälsan.
Man kan få i sig D-vitamin genom mat såsom fet fisk (till exempel lax, sill och makrill), mjölk, ost samt ägg. D-vitamin bildas också i huden när solens UVB-strålar träffar den. Utöver detta kan man behöva höja sina D-vitaminnivåer med hjälp av kosttillskott.