Personer som har Crohns sjukdom löper större risk att få karies i tänderna och tandlossning än andra. Saliven minskar vid långvariga diarréer med muntorrhet som följd och medicinering. Sjukdomen i sig själv kan också ge förändringar i munslemhinnan.

Crohns sjukdom (IBD) är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan uppstå var som helst i mag-tarmkanalen. Det vanligaste är att inflammationen sitter i nedre delen av tunntarmen eller övre delen av tjocktarmen. Det vanligaste är att bli sjuk första gången när man är mellan 15 och 35 år, men även barn och äldre kan insjukna. Sjukdomen är, som sagt, kronisk och går i skov. Det råder delade meningar om Crohns är en autoimmun sjukdom eller inte.

Mellan 20 000 - 35 000 svenskar beräknas ha Crohns sjukdom. Varje år insjuknar omkring 750 personer, ungefär lika många män som kvinnor. Crohns sjukdom drabbar ungefär 3,2 per 1 000 människor i Europa och Nordamerika, medan sjukdomen är ovanligare i Asien och Afrika.

Crohns sjukdom kan göra att tarmen inte kan ta upp all näring från maten. Det är då vanligt att man äter flera mellanmål om dagen. Detta ökar därmed risken att få hål i tänderna. Man bör därför vara noga med att sköta sina tänder. Det finns också skäl att besöka en tandläkare eller en tandhygienist regelbundet. Man kan få särskilt tandvårdsbidrag, vilket innebär att man betalar mindre när man besöker tandläkaren.

Forskningsprojekt visar att patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit har en ökad risk för tandlossning. Detta kan i sin tur förvärra tarmproblemen.

Det är känt att parodontit, med andra ord tandlossning, kan kopplas till diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, men sambandet med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, är däremot inte lika väl utforskat.

Två studier, från ett stort forskningsprojekt med danska patienter, visar att det finns en stark koppling mellan sjukdomarna. Det framkommer att patienter med inflammatorisk tarmsjukdom har mer parodontit och färre tänder jämfört med personer utan IBD.

Man ser också att patienter med både IBD och tandlossning får en förvärrad tarmsjukdom med en högre aktivitet än patienter med IBD som är friska i munnen. Båda sjukdomarna kan beskrivas som en kraftig överreaktion av immunförsvaret mot en bakteriell trigger.

I en undersökning har cirka 1 100 patienter svarat på frågor i en onlineenkät. Runt hälften av deltagarna hade Crohns sjukdom och resten hade ulcerös kolit. I studien deltog även cirka 3 400 personer utan IBD.

– Undersökningen visade inte bara att patienter med tarmsjukdom hade sämre munhälsa än personer utan IBD, utan även att munhälsan hos patienter med Crohns sjukdom var mer påverkad. De tappade fler tänder än patienter med ulcerös kolit, berättar Kristina Bertl, forskare vid Malmö universitet.

Till en början ger parodontit relativt milda symptom, som att tandköttet blöder när man borstar tänderna, men kan sedan leda till tandlossning om det inte behandlas i tid.

Kristina Bertl säger att studierna visar sammantaget att munhälsan hos patienter med IBD borde följas upp bättre. Detta för att förhindra utvecklingen av parodontit och tandlossning hos den här patientgruppen.

Länkar:
Om Crohns sjukdom på 1177
Artikel på forskning.se - Tandlossning kopplas till tarmsjukdom

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)