Celeaki beror på att tarmluddet förstörs av gluten som finns i vanligt mjöl. Många komplikationer kan uppstå vanligen beroende på försämrat näringsupptaget och därmed näringsbrister. Alla är dock inte medvetna om att de har celeaki, men har man problem med bubblig och spänd mage bör man åtminstone kolla upp det. Celiaki kan få effekter även på tandhälsan. 

Celiaki kan man misstänka om man har diarre, extrem trötthet, viktnedgång, blödningar och järnbrist, men det finns också andra symtom och ibland kanske symtomen inte är så tydliga. Om små barn får problem kan defekter på emaljen uppstå och vuxna kan få ökad risk för karies och infektioner i tandköttet. 

Celiaki innebär att gluten från vete, råg- och korn (havre kan vara förorenat av gluten) orsakar autoimmunitet. Det i sin tur innebär att gluten bryter ner de små håren på insidan av tarmen, vilket i sin tur gör att bakterier inte kan fästa där. Läckande tarm uppstår också så att proteiner kan komma in genom tarmslemhinnan till blodet. Det kan orsaka allergier. 

När tarmen förstörs minskar näringsupptaget, vilket i sin tur kan ställa till många och allvarliga problem. Därför är det viktigt att upptäcka celiaki på ett tidigt stadium. Inget annat botemedel än att låta bli gluten finns och problemen uppstår även om man bara intar väldigt lite gluten. Man måste alltså avhålla sig helt och läsa på alla förpackningar så att gluten inte är tillsatt.

Hos barn kan tillväxten av emalj påverkas och risken för karies ökar också till följd av näringsbrister. Många andra symtom kan också uppstå både hos barn och vuxna, som osteoporosliknande effekter, nervproblem, smärta och försämring av mjältens funktion. Även kliande hudutslag med blåsor och/eller kliande utslag kan vara tecken på celiaki och intolerans för gluten. 

Cliaki leder också till att man får problem med laktos då det enzym (laktas) som bryter ned mjölksockret i tarmen bildas i tarmslemhinnan och förstörs tarmen försämras latas-bildningen. Därför kan man behöva ta bort både gluten och mjölk under en tid. När tarmlemhinnan läkt ut, vilket kan ta upp mot ett halvår kan man pröva mjölk och laktos igen.

Se internetmedicin
Till Celiakiförbundet
Till mer information hos Mayokliniken i USA (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)