Många kanske tror att C-vitaminbrist inte finns så länge skörjbjuggen är borta. Men faktum är att 10-15 % av den europeiska befolkningen troligen har C-vitminbrist. Rökare anses särskilt utsatta då C-vitamin behövs för avgiftningen och in i den gruppen kvalar sannolikt även amalgamskadade. Därtill kommer att C-vitamin är viktigt för att minska den oxidativa stressen som också är vanligt bland amalgamskadade.

I en artikel i den danska tidskriften Aktuel Naturvidenskap sammanfattar skribenterna dagens kunskaper om C-vitamin. De anser att åtminstone riskgrupper som rökare, gravida och spädbarn behöver extra C-vitamintillskott.

De klassiska skörjbjuggsymtomen är blödande tandkött och tandlossning. Sannolikt är det inte så vanligt i dag. Brist kan dock även leda till depressioner, dåligt humör och extrem trötthet.

C-vitamin finns i hundra gånger högre koncentrationer i hjärnan än i blodet. Där behövs vitaminet för att minska den oxidativa stressen, för att bilda viktiga signalsubstanser och för att förbättra blodflödet.

C-vitamin kan mätas i blodet och forskarna anser att man ska ha minst 50 mikrogram per liter. Mindre än 23 mikrogram per liter betraktas som begynnande brist och kan påverka hjärnan och särskilt känsliga är  foster och spädbarn.

Amalgamskadade har ofta typiska symtom på C-vitaminbrist enligt ovan. Blödande tandkött är vanligt liksom extrem trötthet och humörsvägningar.

C-vitamin finns i relativt höga doser i kiwi, broccoli och paprika, men också i något mindre mängder i citroner och apelsiner.

Se mer i den danska artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)