- Forskning
- Hälsa
C-vitaminbrist kan orsaka blödande tandkött och tandlossning. Det visar forskning från tidigt 1900-tal. Tydliga samband mellan C-vitaminbrist och uppkomst av karies och tandlossning upptäcktes. Jämför också skörbjugg hos sjöfarare som hävdes med citroner. C-vitamin behövs alltså för att skapa en bra tandhälsa.
C-vitaminbrist orsakar bland annat skörbjugg och de tidiga symtomen handlar om att tänderna påverkas med blödande tandkött, inflammationer och slutligen kan tänderna lossna. Tandläkare i början av förra seklet beskrev C-vitaminbrist som en orsak till karies och tandlossningssjukdom.
Flera av dessa forskare fann att odontoblasterna det vill säga de celler som bildar dentin (ben som finns under emaljen) förstördes vid C-vitaminbrist. Det bildades kalcifierad vävnad runt det förstörda dentinet för att skydda kroppen. Om bristen hävdes på ett tidigt stadium kunde tänderna reparera sig själva. Annars inlagrades kalksalter också i pulpan och därmed stoppades blodtillförseln och tanden dog så småningom.
Förstörelsen av tanden/tänderna började med att dentinet blev poröst och därmed uppstod karies lättare. Inflammationer i tandköttet bidrog till tandköttsfickor och så småningom uppstod parodontit och tandlossning. Det man fann var stråk av "kalkavlagringar" i tandbenet, vilket också kan uppstå vid inflammationer av olika slag. Exempelvis om infektioner uppstår vid borttagning av visdomständer. (Se mer här)
Några tandläkare i Chicago testade att ge sina patienter stora mängder apelsinjuice och därmed kunde både karies och parodontit minska. I detta försök var det dock oklart om det enbart var C-vitamin som påverkade eller om det fanns andra näringsämnen som påverkade (se länk nedan).
Hos människor har man sett olika orsaker till kalcificering av t.ex. blodkärl, bröstvävnad med mera, vilket orsakas av att mer kalk än vad som behövs finns i blodet. Normalt ska endast omkring en pocent av kroppens kalcium finnas i blodet, resten finns i skelett och tänder. Kalcificering sker bland annat för att skydda kroppen mot inflammationer.
Försök gjordes framför allt på hamstrar som precis som människor saknar förmåga att bilda C-vitamin. Hamstrarnas tänder växer dock till hela tiden och det var under tillväxtfasen de olika förändringarna uppstod. De flesta andra djur kan själva bilda C-vitamin och då uppstår C-vitaminbrist inte lika lätt. Under fostertiden bildas tandanlagen och senare växer tänderna till och under dessa faser kan, enligt försöken på hamstrar, mineraliseringsstörningar ske som ökar risken för karies senare i livet.
I dag äter folk mindre mängd grönsaker och frukt än tidigare och dessutom innehåller dagens livsmedel inte lika mycket C-vitamin som tidigare. Risk finns därför att C-vitaminbrist kan uppträda hos många människor och kanske ge problem med tandhälsan i form av blödande tandkött, karies och tandköttsinflammationer. Tillskott av C-vitamin kan stoppa upp försämringar när det gäller blödande och inflammerat tandkött.
Till artikel från 1933 som sammanfattar och kritiserar tidigare forskning om hur tänder påverkas av C-vitaminbrist (engelska)
Forskningsartikel från 2020 som bekräftar C-vitaminets betydelse för tandhälsan (engelska)
Till artikel om kalcifiering i kroppen (Health line, engelska)