C-vitamin är väsentligt för både tänderna och övriga hälsan. Skörbjugg hos sjöfarare på 1700-talet och tidigare var just brist på C-vitamin. Symtomen var blödande tandkött, inflammationer i tandköttet och så småningom föll tänderna av. Kanske finns en koppling till tandlossning, andra infektionssjukdomar och C-vitaminbrist. 

Modern forskning visar att brist på C-vitamin och en del anda vitaminer kan orsaka problem med tänderna. För länge sedan kunde upp till häften av sjömännen avlida under längre expeditioner till havs på grund av C-vitaminbrist som då kallades skörbjugg.

Redan 1601 visade kapten James Lancaster att citronsaft förebygger skörbjugg. Alla sjömän på Lancasters försöksskepp som fick citronsaft överlevde medan 40 procent av besättningen på övriga skepp dog. Så stor andel som femtio procent av sjömännen kunde dö av skörbjugg under längre expeditioner. 

Kommendörkapten James Cook hade dock anammat den nya idén tidigare och förlorade mycket riktigt inte en enda man i skörbjugg under sin stora världsomsegling på 1770-talet, medans personal på de tre kontrollskeppen avled i skörbjugg. Detta försök ledde dock inte till några förändringar i flottans kosthållning. Först 1795 blev citronjuice obligatoriskt på engelska flottans fartyg.

Blödande tandkött ansågs vara det första tecknet på skörbjugg, det vill säga C-vitaminbrist. Detta tycks också vara första tecknet på infektioner i tandköttet så kallad gingivit. Den kan sprida sig och orsaka nedbrytning av käkbenet och så smånigom parodontit eller tandlossning. Kan moderna sjukdomar i munhålan också bero på C-vitaminbrist?

Den som drabbas av infektioner i tandköttet har all anledning att öka sitt C-vitaminintag. Tänk dock på att C-vtamin är en syra (askorbinsyra) och man ska därför inte dricka C-vitamin många gånger per dag för då kan man få frätskador på tänderna. Rörs askorbinsyran ut i vatten med lite tillsatt bikarbonat neutraliseras den, vilket minskar frätskadorna. Man kan också köpa C-vitamin i form av askorbat. 

För att få bra tandkött kan man behöva fler vitaminer och kanske en del mineraler. Läs mer om C-vitaminets betydelse via länkarna nedan. 

Till artikel om C-vitamin och parodontit
Vitaminernas roll i parodontit

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)