C-vitamin är en kraftig antioxidant med många positiva hälsoeffekter. Blödande tandkött kan botas med C-vitamin och det finns också exempel på att C-vitamin kan stoppa blödningar efter tandutdragning. C-vitamin kan också vara effektivt vid munsår om det handlar om virus, hindra hudcancer med mera. Om detta finns mycket kunskaper inom den ortomolekylära medicinen. 

Ett exempel som redovisas i ett pressmeddelande är en 82-årig kvinna som fick allvarliga blödningar efter borttagning av en tand. Det hjälpte inte med direkt tryck på området, men till slut applicerades buffrat C-vitaminpulver på området och då minskade blödningen signifikant. Efter att C-vitamin applicerats för tredje gången stoppades blödningen. 

Även vårtor och utslag runt munnen och på läpparna kan försvinna vid applicering av C-vitamin då det har antivirulenta egenskaper. 

Man kan göra en pasta av C-vitamin, antingen i form av askorbinsyra eller i form av askorbat. Man löser helt enkelt C-vitaminpulver (ca en halv tesked) i lite vatten. Sedan tar man C-vitaminpastan på fingret och applicerar på området som är påverkat. Efter en kort stund dunstar vattnet och lämnar ett kristalliknande lager av C-vitamin. Flera gånger per dag behöver C-vitamin appliceras.

Även cancerceller på huden kan förstöras med C-vitamin. Man ska dock alltid se till att den konventionella vården kontrollerar cancerns utveckling. Om C-vitamin hjälper är et förstås bra, men har man en snabb cancerutveckling kan även andra åtgärder behövas. 

De allra flesta svenskar får i sig för lite C-vitamin. Att ta extra tillskott kan behövas. 

Till artikeln om C-vitamin (engelska)
Till hemsidan för Ortomolekylär Medicin (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)