Corona och Covid-19 har helt tagit över både nyhetsförmedling och de samtal vi för hemma eller på olika arbetsplatser. Livet påverkas med omfattande restriktioner och i spåren av detta florerar många både bra och dåliga tips om hur man ska förebygga eller bota sjukdomen. Många av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar till hör riskgrupperna.

Mycket finns att göra för att minska risken att få Covid-19 liksom att lindra symtomen då den väl slår till. Vi vill poängtera vikten av att följa myndigheternas riktlinjer med att stanna hemma, undvika nära kontakt med andra, vara noggrann med handhygien och så vidare . För att minska risken att själv bli smittad är handtvätt det absolut viktigaste.

Att optimera immunförsvaret hjälper till att mota bort sjukdomen och är också en viktig garant för att sjukdomen när den väl slår till blir lindrig. Undantaget är dock personer med immunbristsjukdomar eller allmänt dåligt immunförsvar. De kan trots alla ansträngningar bli svårt sjuka och för dem gäller att så långt möjligt hålla sig ur vägen för smittan. 

Forskning visar att tillskott av C-vitamin kan minska risken för riktigt allvarlig sjukdom (se länkar nedan). Hos patienter med lunginflammation som lett till sepsis har infusioner av C-vitamin varit livsavgörande. I sådana lägen har kroppen för mycket oxidativ stress, inflammationer med mera, vilket gör att organen kollapsar.

Brist på C-vitamin uppstår, vilket ökar kroppens oxidativ stress och inflammationer. Ökad tillförsel av C-vitamin klarar att hantera detta tillstånd, modern forskning visar dock att även cortison och vitamin B1 behövs för att stärka kroppen. Se mer Mariks protokoll nedan.

 I förebyggande syfte bör man ta C-vitamindoser på minst 2-4 gram per dag och helst mer. Vid sjukdom kan man öka dosen avsevärt, tills diarré uppstår, då minskar man intaget. Så kallat liposomalt C-vitamin tas upp bättre av kroppen än andra former av C-vitamin och risken för diarré är därför mindre. Vid sjukdom kan man därför kombinera liposomalt C-vitamin med vanlig askorbinsyra/natriumaskorbat. Det är ingen risk att ta för mycket C-vitamin eftersom överskott genast utsöndras. 

För att förbättra immunförsvaret ytterligare är det angeläget att också komplettera med tillskott av vitaminerna D3 (2000-4000 IU/dag), K2 och B-komplex samt mineralerna zink, magnesium och selen. I Skandinavien råder ofta brist på dessa näringsämnen och samtliga används då kroppens immunförsvar går på högvarv. 

Att genomlida sjukdomen ger förmodligen immunnitet dock är det oklart hur länge den håller i sig. Immunbristsjukdomar eller allmänt dåligt immunförsvar kan göra att man inte alls bildar antikroppar. Hur äldre personer reagerar är oklart då deras immunförsvar i allmänhet försämrats jämfört med när de var unga. Det finns alltså många oklarheter.

Handsprit, UV-ljus och klorlösningar har visat sig oskadliggöra viruset. Kolloidalt silver talas det också om. Denna form av silver dödar effektivt alla sorts mikroorganismer och används för att rena dricksvatten. Den renande effekten är så stor att endast två teskedar kolloidalt silver (10 mikrogram silver) behövs för att rena en liter vatten. Ozon som består av trevärt syre är också ett ämne som har starkt avdödande effekt på mikroorganismer. Det används också för vattenrening men även för att behandla olika sjukdomar.

I dag är det bara handsprit som officiellt rekommenderas. Kolloidalt silver som kraftfullt tar död på mikroorganismer i dricksvatten lämpar sig sannolikt också för handtvätt som alternativ till handsprit. Kolloidalt silver kan exempelvis hällas i en sprayflaska att ha med i fickan. Spraya händerna så fort du varit i affären, tagit i ett handtag eller tryckt på en hissknapp. Silvret finns kvar på händerna en tid, vilket också är bra.

Tandvårdsskadeförbundet avråder dock från att dricka kolloidalt silver då många medlemmar är extremt känsliga för metaller och har en nedsatt förmåga till avgiftning. Höga halter silver har uppmätts hos en del personer, men då kanske orsaken främst varit amalgamets silver eller de så kallade Britta-kannorna som avgav silverjoner. Den som har svårt att avgifta kroppen från metaller bör inte experimentera med varken kolloidalt silver eller kolloidalt guld. Att använda det till handtvätt är sannolikt OK. 

Framtiden får utvisa mer om hur det nya Corona-viruset ska hanteras. I Kina finns flera studier på gång gällande C-vitamininfusioner som botemedel. Även olika örtpreparat prövas i Kina och WHO har tagit bort tidigare negativa skrivningar om örtmediciner, uppenbart på uppmaning av Kina. Ozon, kolloidalt silver och mycket annat kan också komma fram som viktiga medel för att hålla olika virus stången. Att det inte finns skolmedicinska läkemedel mot allt är uppenbart.

Läs mer i länkarna nedan

C-vitamin protokoll för Corona,Mariks protokoll 
Marik et al: Hydrocortisone, Vitamin C, and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock. A Retrospective Before-After Study. 
Chen: Can early and high intravenous dose of vitamin C prevent and treat coronavirus disease 2019 (Covid-19)?
Cheng:  Analysis of clinical features of 29 patients with 2019 novel coronavirus pneumonia
Läs mer om C-vitamins effekter på kroppen på läkaren Sture Blombergs blogg
Den som googlar på "C-vitamin AND virus" hittar mer om C-vitamins effekter på andra virussjukdomar.  

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)