- Forskning
- Hälsa
Olika sjukdomar har ofta gemensamma bakgrundsfaktorer som ökar risken att insjukna. Brist på antioxidanter och fleromättade fettsyror finns vid flera neurologiska och psykiska sjukdomar och även vid till exempel hjärt-kärlsjukdom.
I en studie från Australien har forskare undersökt nivån av DHA, docosahexaenoic acid, och EPA, eicosapentaenoic acid (båda finns i fiskolja), vid schizofreni och depression. 130 patienter med schizofreni (14 personer) eller allvarlig depression (116 personer) utvärderades enligt ett antal skalor för mental hälsa, föda, mediciner, hjärt-kärlsjukdom och tecken på metaboliskt syndrom, ett samlingsbegrepp för bukfetma, högt blodtryck, insulin resistens och förhöjda blodfetter. Nivåerna av fleromättade fettsyror (n-3-fetter) mättes i röda blodkroppar, ett adekvat mått på kroppens nivå av DHA och EPA.
En nivå om mindre än 4 % DHA och EPA i blodkropparna anses inadekvat och öka risken för hjärt-kärlsjukdom, nivåer mellan 4 och 8 ligger i en mellanrisk-grupp och över 8 tillräcklig. Nivåerna beror även på intaget av omega-6 fettsyror som delvis använder samma enzymsystem som DHA och EPA och kan, vid högt intag, utkonkurrera metabolismen av DHA och EPA. Förhållandet n-6/n-3 i födan ligger i stora delar av västvärlden på 16:1, i den hälsosammare stenåldersdieten på ungefär 1:1.
Nivåerna av DHA och EPA (n-3-index) hos psykpatienterna var i medeltal 3,95 % med 56 % av patienterna under 4 % och 44 % mellan 4 och 8 %. Endast 6 deltagare låg över 6 % i index och lika många under 2 %, och ingen över 8, den nivå som ger bäst skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Genomsnittsnivån i Australien är 5 %. Populationen med schizofren och depressiv sjukdom hade högre nivåer av riskfaktorer för metaboliskt syndrom, inklusive förhöjda blodglukosvärden. Andra studier bekräftar att depressiva patienter och patienter med bipolär sjukdom, liksom personer som haft hjärtinfarkt har nivåer av DHA och EPA som ligger lägre än befolkningen i genomsnitt och inom området där risken för sjukdomar är förhöjd.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0952327816300333