- Hälsa

Mycket för tidigt födda barn har, enligt forskning vid Malmö Universitet, inte sämre tänder än normalt födda barn. Dock är risken för emaljdefekter större hos för tidigt födda barn liksom behov av tandställning.
Tandläkare och forskare vid Malmö universitet driver forskningsprojekt för att undersöka om för tidigt födda barn har mer problem med tänderna gällande mineralisering, bettproblem, karies med mera.
Resultaten visar att mycket för tidigt födda barn har senare tandutveckling än normalfödda barn och de har också något mindre tänder. Större behov av tandreglering förekommer hos dessa barn i tonåren.
Bentätheten ansågs tidigare försämras, men nu tillförs för tidigt födda barn mineraler som gör att bentätheten blir normal. Man strävar således att efterlikna den normala mineralisering som sker av tänder och ben under senare delen av graviditeten.
Tänderna anläggs under vecka 28-30 och under den tiden behövs stora mängder mineraler och fettlösliga vitaminer för att skapa bra tandanlag. Vid normal graviditet är det mamman som behöver tillföra viktiga näringsämnen för att fostrets tandanlag ska bli bra.
Emaljskador är vanligare på för tidigt födda barn, men kanske kan tillförsel av mineraler även minska den risken i framtiden. I tio till tolv års ålder visade för tidigt födda barn mer plack på tänderna men inte en ökad risk för karies.