En del går omkring med oförklarliga käksmärtor, knäppningar i käkarna och svårighet att gapa. Nu har Tandläkartidningen publicerat en artikel om enklare sätt att sätta diagnos på patienter med käksmärta. Behandlingen handlar främst om korrigering av bettet eller käkleden. Tandhälsoförbundets erfarenhet är dock att käksmärtor också kan bero på infektioner inuti käkbenet som påverkar ansiktsnerven mekaniskt eller via gifter producerade av bakterier med mera. Käkbensinfektioner måste uppmärksammas mer när det gäller käksmärta.

Tre enkla frågor (3Q/TMD) anses, enligt artikeln i Tandläkartidningen behövas för att misstänka problem med käkarna. Det handlar om orofarcial smärta och funktionsstörning i käksystemet, så kallad temporomandibular disorders (TMD):
1. Gör det ont i tinningen, ansiktet, käklederna eller käkarna en gång i veckan eller oftare?
2. Gör det ont när du gapar eller tuggar en gång i veckan eller oftare?
3. Har du låsningar eller upphakningar en gång i veckan eller oftare?
Om patienten har kronisk smärta med stor påverkan enligt frågeformuläret ska hen remitteras till specialist. Övriga anses vanliga tandläkare kunna behandla. 

Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmar som har smärta i käkarna som strålar upp mot öra och öga skulle med detta frågeformulär hamna hos specialist.

Erfarenheten från våra medlemmar är att den specialistvård som ges sällan hjälper. Det som däremot hjälper är att ta bort infektioner inuti käkbenet. Sådana infektioner som påverkar ansiktsnerven genom gifter producerade av baketerier eller andra mikroorganismer. I vissa fall finns också en ren mekanisk påverkan på de nerver som finns inuti käkbenet på grund av inflammationer/infektioner.

Svensk tandvård tillämpar sällan bortskrapning av infektioner inuti käkbenet. Den allmänna uppfattningen tycks vara att infektioner i käkbenet läker ut av sig självt. Vår uppfattning är den motsatta och det finns också vetenskapligt stöd för detta. Bland moderna forskare inom området kan nämnas Jerry Bouquot från USA och Johann Lechner från Tyskland som båda publicerat många artiklar inom området. 

Tandhälsoförbundet anser att infektioner inuti käkbenet måste uppmrksammas mer när det gäller käksmärta och annan smärta som sprider sig upp i bihålan, ögat och örat. Socialstyrelsen borde därför i sina nationella riktlinjer för tandvården ta med borttagning av infektioner i käkbenet som en behandlingsåtgärd.

Mycket få svenska tandläkare behandlar denna sorts problematik. Kontakta gärna Tf för mer information.

Till artikeln i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)