- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Kvicksilver från amalgamfyllningar skapar samma oordnade nervtrådar som man ser vid Alzheimers sjukdom, konstaterar professor emeritus Einar Sletten. Han vet ingen annan metall som ger en sådan effekt och anledning finns att fundera över om borttagning av amalgam skulle minska risken för demens.
Professor Sletten är expert på metallbindning till DNA med inriktning på kvicksilver och platina. Därför finns anledning att lyssna på honom i denna fråga. I en artikel i Tannlegetidene (norska Tandläkartidningen) skriver ha att potentiella risker med amalgam tystas ner på liknande sätt som gällde sambandet mellan rökning och cancer på 1970-talet.
Professorn berättar att kvicksilver leder till att det bildas så kallade "neurofibrillar tangles" (oordnade nervtrådar) i hjärnen, vilket är sådana skador man ser hos patienter med Alzheimers sjukdom. Ingen annan metall har denna effekt. Trots att fyndet inte behöver betyda att kvicksilver är orsaken till Alzheimers så är det ändå en tydlig indikation på att folk borde ta bort sina amalgamfyllningar.
Ytterligare en studie kom 2019 i vilken forskarna påvisar betydligt högre kvicksilvernivåer i hjärna, blod och vävnad på folk som dött efter att ha varit sjuka i Alzheimers jämfört med en kontrollgrupp. Studien gjordes med en noggrann mätmetod som skiljer sig från andra liknande undersökningar. Enligt professor Sletten är studien pålitlig och ytterligare ett argument för att folk ska uppmanas att ta bort sina amalgamfyllningar.
Tandhälsoförbundet har länge fört fram att borttagning av amalgam borde vara gratis för alla som så önskar, ännu har vi inte fått gehör för det. Förbundet anser att det finns tillräckligt mycket forskning för att ta ett sådant ställningstagande.
I dag har nästan hälften av den vuxna befolkningen amalgamfyllningar och äldre har mer än yngre. Därtill kommer flyktingar och invandrare som också har amalgam i tänderna. En del är i barnafödande ålder. Det är dags för Socialstyrelsen och vården att ta amalgamets risker på allvar, men också för våra politiker att anslå medel för utbyte av folks amalgamfyllningar mot mindre giftiga material.
Till artikeln i Tannlegebladet
Till artikeln från 2019 omhalten i hjärnan