- Hälsa
Tungan kan ha beläggning av bakterier, svampar och andra mikroorganismer som är svåra att bli av med. Bland annat kan det bidra till dålig andedräkt, karies och inflammationer samt försämrat smaksinne. Speciella tungskrapor finns, men man kan också använda tandtråd eller tandborste för att ta bort beläggningen på tungan.
Av en artikel i Medical News Today framgår att det inte finns något riktigt vetenskapligt stöd för just tungskrapning, men det behöver inte betyda att det är helt betydelselöst. De studier som Cochrane gjort visar på ett svagt stöd för att daglig tungskrapning minskar risken för dålig andedräkt. Artikeln redovisar ytterligare ett antal studier inom området (se länk nedan).
Det kan alltså vara värt att testa tungskrapning (särskilda verktyg finns för detta) för att minska andelen mikroorganismer och särskilt gäller det om man har en beläggning på tungan. Precis som med annan odontologisk forskning skriver författarna till båda cochrane-rapporterna att det finns alltför få bra gjorda vetenskapliga studier för att kunna bedöma de positiva effekterna.
Tandläkartidningen refererar en ny studie som visar att tungskrapning två gånger per dag förbättrar möjligheten att känna smak och avslutar artikeln med att tungskrapning är en "enkel, användbar och billig metod att förbättra smakupplevelsen och bör ingå i den dagliga munhälsorutinen."
Smakupplevelser kan också bero på brister av bland annat vitaminerna A, B6 och B12 samt mineralerna zink och koppar. Det gäller alltså att se över kosten och vid behov ta kosttillskott för att förbättra den egna smakupplevelsen. Enklast och billigast kanske är att börja med att skrapa tungan morgon och kväll om man tycker att smakförnimmelserna minskat.
Till artikel i Tandläkartidningen
Till artikel i Medical News Today (engelska och med flera referenser)