- Hälsa

UNICEF redovisar en ny undersökning som visar att vart tredje barn i världen har skadligt höga halter bly i kroppen. Även svenska barn har för höga blyhalter, men värdena har sjunkit kraftigt sedan man upphörde med bly i bensin. Barn har också andra metaller och även vuxna kan ha för höga metallhalter som kan orsaka sjukdom. Risker med tungmetaller behöver tas på större allvar i vården.
Varken för kvicksilver, kadmium, bly eller andra metaller finns några säkra gränsvärden. Barn kan få metaller från mamman redan i fosterstadiet och sedan fylls det på i kroppen från mat, luft och vatten och det kan också finnas andra källor.
Riskerna är uppenbara och därför behöver vården bli bättre på att diagnostisera kronisk förgiftning av metaller och spåra källan. Kronisk förgiftning gör också att man behöver avgifta kroppen.
Flera syntetiska så kallade kelatorer finns. För kvicksilver är det främst DMSA som fungerar, men för bly och kadmium fungerar EDTA bättre. Kelering på barn kräver extrem försiktighet.
För läkare som behöver lära sig mer om avgiftning finns den nyligen utkomna boken "Evidens-based cinical chelation" av forskaren och skribenten Eleonore Blaurock-Busch. I den redovisas protokoll för kelering och vilka provtagningar som behöver göras före, under och efter keleringen. Boken är en bra handledning för läkare som vill arbeta med avgiftning.
Får man inte hjälp inom vården kan bland annat zeoliter används, se Tf-bladet 2020/2. Men även preparat som gurkmeja har visat sig ha avgiftande effekt på koppen. Ta kontakt med en näringsterapeut för mer hjälp och vägledning.
Unicef:s pressrelease
Till artikel BBC
Till Naturvårdsverkets undersökning av blyhalt hos sveska barn