De första symtomen på C-vitaminbrist eller skörbjugg är blödande tandkött. Fortsatt brist kan ge tandlossning och andra tandrelaterade symtom. Tidigare var skörbjugg vanligt bland sjömän, men nu menar läkare i USA att skörjbjugg återkommit på grund av felaktig kost, vilket kan få effekter på tandhälsan.   

Många sjukdomar påverkas av om det finns C-vitamin tillgängligt i kroppen. Hjärtläkaren Thomas Levy anser att brist på C-vitamin är en av de viktiga orsakerna till olika tandproblem, hjärtproblem och mycket annat. Han anser att C-vitamin förs till inflammationer och därmed kan brist uppstå i andra delar av kroppen. Rotfyllda tänder orsakar ständiga inflammationer med ökad risk för C-vitaminbrist.

Tidigare ansåg man att skörbjugg orsakad av C-vitaminbrist var utrotad. Nu har den amerikanske läkaren Eric Churchill diagnostiserat flera fall av C-vitaminbrist. Den första patienten han upptäckte detta på hade en psykiatrisk diagnos och levde på bröd och ost. Sedan dess har han och hans team stött på mellan 20 till 30 fall av skörbjugg.

För många med låga inkomster är det en utmaning att hålla en hälsosam diet. Med en begränsad matbudget prioriteras ofta mat som ger en känsla av mättnad framför frukt och grönsaker, säger Eric Churchil. Det handlar ofta om stor mängd kolhydrater, vilket gör att en del av dessa blir överviktiga.

De flesta växter och djur tillverkar själva C-vitamin från glukos (socker). Människor, vissa apor och marsvin har förlorat denna förmåga och måste därför få ständig tillförsel av C-vitamin. Behovet för människan är 3-13 gram beroende på ålder, stressnivå och förekomst av inflammationer. Så mycket är det svårt att få i sig utan att ta kosttillskott. 

Se mer via länkarna nedan

Till artikel om skörjbjugg
Till artikel om C-vitamin 
Till artikel om C-vitamin och inflammationer
Till artikel om viktiga effekter av C-vitamin

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)