- Forskning
- Hälsa

Bakterier frodas i munhålan och en del av dem är aggressiva och bidrar till parodontit och tandlossning. Ofta handlar det om ekologisk obalans, enligt Gunnel Svensäter vid Malmö universitet. Hon försöker hitta biomarkörer som visar vilka personen som är i farozonen för karies eller parodontit och tandlossning. Detta tas i en podd som görs av Malmö högskola.
Gunnels Svensäter forskar om bakteriers påverkan på karies och andra sjukdomar i munhålan. Bakterier från munhålan sprids i hela kroppen och kan öka risken för sjukdom. Exempelvis finns bakterier från munhålan till och med på höftimplantat. Den som har ett svagt immunförsvar är i riskzonen för bakterieangrepp orsakade av bakterier i munhålan.
- Den som har tandlossning har som ett stort sår i tandköttsfickan och där finns mängder av bakterier som kan spridas till övriga delen av kroppen, säger Gunnel Svensäter i en interju. Biofilm gör att bakterier befinner sig i ett socialt nätverk och har tillgång till flera olika näringsämnen. Salivproteiner och plasmaproteiner är viktiga näringskällor.
Gunnel Svensäter menar att det är ekologiska förändringar, det vill säga miljön, som har betydelse för tandlossning och parodontit. -Det handlar om vilka bakterier som dominerar i munhålan. Delvis beror detta på hur stort sockerintag man har.
För karies är det intressant om bakterierna är syratoleranta. Om man har stor andel bakterier i biofilmen som är syratoleranta ökar risken för karies. Om man i munnen får in bakterier som bryter ned proteiner kan de orsaka att käkbenet bryts ner, det vill säga man får parodontit och så småningom kan tandlossning uppträda.
Munnens bakterier är bra på att ta hand om socker och bildar av detta mjölksyra och andra syror. Syratåliga bakterier får man om man äter mycket socker och ofta innebär det att man har stor mängd streptokocker och relativt många hål i tänderna.
Ofta upptäcker man Inflammationer i tandköttet genom att det lätt blöder. Gingivit är det första stadiet till tandköttsinflammation. Om tandköttet blöder kan man testa att inta mer C-vitamin. Blödande tandkött är det som uppträder vi skörbjugg. .
Lyssna på podden från Malmö universitet där Gunnel Svensäter interjvuas om sin forskning.