En daglig dos bikarbonat kan minska riskerna för påverkan på kroppens organ vid autoimmun sjukdom. Det upptäckte forskare när de höll på med försök på råttor. Bikarbonaten och den minskade surheten i kroppen innebär inte att något i kroppen stängs av eller slås på utan forskarna menar att behandlingen ger kroppen en knuff i rätt riktning genom att stimulera en antiinflammatorisk respons. 

Att ta en daglig dos bikarbonat skulle kunna vara ett effektivt sätt att behandla autoimmuna sjukdomar, säger forskare vid Medical College of Georgia i USA: De menar att risken då minskar för destruktiva inflammationer som exempelvis förekommer vid reumatoid artrit.

Den amerikanska forskargruppen har några av de första bevisen på att bikarbonat kan få mjälten att främja en antiinflammatorisk miljö.Deras studie visar att friska människor som intar två gram bikarbonat i 250 ml vatten per dag producerar mer magsyra när det är dags att smälta nästa måltid. Samtidigt går det signaler till speciella celler (mesotelceller), som täcker mjälten, att den inte ska sätta igång några autoimmuna reaktioner. 

Tidigare har forskare upptäckt att dessa celler känner av miljön i kroppen och sänder ut varningar om inkräktare finns som immunförsvaret behöver mota bort. Mjälten ingår i immunförsvaret genom att den lagrar vissa typer av vita blodkroppar och forskarna fann att intag av två gram bikarbonat per dag i två veckor fick immuncellerna att byta från en sort som främjar inflammationer till en annan sort som minskar inflammationer.

Det var vid försök på råttor med högt blodtryck och kronisk njursjukdom som forskarna fick upp ögonen för bikarbonat. Vid nedsatt njurfunktion kan blodet bli för surt, eftersom njurarna inte längre kan upprätthålla balansen mellan olika buffrande ämnen som kalium och natrium. Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet. Tidigare kliniska prövningar har visat att en daglig dos bikarbonat minskar surheten och kan stoppa njursjukdom och kanske också benskörhet.

På råttorna fann forskarna att de som drack bikarbonatvatten hade färre inflammatoriska celler av den dåliga typen och fler antiinflammatoriska celler. Efter denna upptäckt kallade forskarna in en grupp friska medicinstudenter som fick dricka bikarbonatvatten. De uppvisade liknande resultat och forskarna kunde se att övergången från inflammatorisk till antiinflammatorisk profil skedde överallt i kroppen. Hos råttor höll det i sig i flera dagar, men hos människor bara under fyra timmar.

Många tandvårdsskadade har ständiga inflammationer i kroppen och skulle kanske må bättre av att dricka två gram bikarbonat löst i vatten per dag eller ett gram två gånger om dagen. Det kan vara värt att pröva.

Till artikeln på Nordic Nutrition Council
Till den vetenskapliga artikeln 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)