Ständiga och allvarliga problem med bihålorna var Lennart Gottnerssons vardag under många år. Inte mindre än åtta operationer gjordes, men ingenting hjälpte. Det var först när Lennart kom till tandläkare Irene Brednert Jonsson som han fick rätt diagnos. Han hade helt enkelt infektioner inuti käkbenet och bakterier och bakteriegifter spreds upp i bihålan, vilket ingen annan tandläkare hade upptäckt. 

Lennart levde i flera år mycket isolerat för så fort han kom kontakt med någon som bar på smitta blev han enormt sjuk. Det var precis som om han helt saknade immunförsvar. Nu efteråt förstår han att immunförsvaret var fullt upptaget med de omfattande infektionerna som fanns i käkbenet. Bakterier och bakteriegifter spreds därifrån upp i bihålan och han fick besvär lite överallt i kroppen. 

Läs Lennarts berättelse om käkkirurger i Luleå, om tandläkare vid folktandvården och om läkare som inte förstod varför han var så sjuk. Läkarna muttrade visserligen lite om att det hade med tänderna att göra, men gav ingen hjälp när käkkirurgerna vid sjukhuset i Luleå inte hittade några fel. 

Till slut förstod Lennart att han var tvungen att själv hitta tandläkare som kunde hjälpa honom. I Finland fick han en tand utdragen, vilket förbätrade hälsan något. Därefter kontaktade han en av tandläkarna i Uppsala som Tf rekommenderade. Hon såg problemen och remitterade honom till Irene Brednert Jonsson i Falun. 

Tandläkaren var tydlig med att infektionerna i käkbenet var omfattade och redan första gången de sågs opererade hon den ena käken och därefter genomgick han ytterligare tre operationer. Till slut var all infekterad i vävnad i käkbenet borta och han tillfrisknade. 

Idag har Lennart inga problem att leva som vanligt. Han blir inte längre sjuk så fort han träffar andra och bihålebesvären är helt borta. Inte heller har han kvar den tidigare efterhängsna värken. Innan han fick rätt hjälp kostade han sjukvården enormt mycket pengar, men för att bli frisk har han varit tvungen att betala all tandvård själv. 

Lennart säger själv att Irene Brednert Jonsson räddade hans liv och han ger inte mycket för alla de tandläkare han tidigare besökte. Ingen av dem hittade infektionerna i käkbenet utan de betraktade honom främst som psykiskt sjuk. Det som förvånar honom är att IVO anmält Irene Brednert Jonsson till HSAN i syfte att hon ska förlora sin tandläkarlegitimation. 

IVO anser att denna skickliga tandläkare inte arbetar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, trots att hon har gedigen utbildning från USA och har askulterat hos tandläkare där för att lära sig hantverket. Hon är den i särklass duktigaste tandläkare i Sverige inom sitt område. 

Lennart har själv gått till flera dussin tandäkare och har inte träffat någon som är så skicklig som Irene och han säger att hon till och med kan lägga en bedövning så det inte känns. Lennart Gottnersson anser att det är käkkirurgerna i Luleå som borde förlora sina legitimationer då de under flera år gick bet på rätt diagnos. Istället menar han att de borde gå i lära hos den skickliga tandläkaren i Falun. 

Läs  vad Lennart skriver i Tf-bladet
Läs den längre berättelsen på hemsidan
Läs om myndigheternas övergrepp mot tandläkaren här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)