Besvär i munslemhinnan i form av lichenoida förändringar (vita strimmor) är inte ovanligt hos patienter med amalgambesvär. Symtomen kan också handla om blåsor och rodnader i tandköttet. Ofta försvinner besvären då amalgam eller andra metalliska fyllningar, kronor eller broar tas bort. Nu aviseras vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ett multidisciplinärt team för bedömning av personer med svåra munslemhinnebesvär. 

Multidisciplinära bedömningsteam är kanske bra för dem med slemhinneförändringar i munhålan, men läkarna måste också vara varse riskerna med metaller i tänderna. De foton, som visas i den forskningsartikel som berättar om de multidisciplinära teamen, finns flera bilder som visar att patienten har amalgamfyllningar intill slemhinneförändringarna. En fösta åtgärd bör då vara att byta fyllningen mot en komposit för att se om slemhinneförändringarna försvinner. 

Det framgår inte av Tandläkartidningens artikel om det multidisciplinära teamet upptäckt sådana orsaker. Om man är känslig mot metaller och får slemhinneförändringar i tandköttet eller munslemhinnan ska metallerna tas bort. Om symtomen inte försvinner inom några veckor behöver andra åtgärder vidtas. 

Bra att veta är också att om man är känslig mot sina fyllningar så är det ungefär 80 procent som får symtom på annat ställe än i munhålan. Det är alltså mer vanligt med besvär utanför munhålan. Det fåtal som har slemhinnebesvär har nu möjlighet att få ett multidisciplinärt bemötande och då kan det handla om exempelvis cancer. 

Till artikeln i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)